In deze aflevering interview ik Annette Brueren, expert duurzame inzetbaarheid op het gebied van mantelzorgondersteuning. We hebben het over ‘mantelzorgvriendelijk werkgeverschap’
Als je nu denkt ‘Hee dat geldt niet voor mij’ dan vergis je je. Want mantelzorg gaat ons allen aankomende jaren steeds meer treffen. Annette: “Iedere werkgever moét hier iets mee!”
“Er worden steeds meer mensen oud die zorg behoeven; de overheid vraagt steeds meer van de burgers; er steeds minder mensen om de gevraagde mantelzorg te verlenen; én dat zijn dezelfde mensen die met steeds minder mensen het werk moeten verrichten dat wij als maatschappij gedaan willen krijgen.
Een op de drie werknemers is (al dan niet bewust) mantelzorger. Als je daar als werkgever aandacht voor hebt en ondersteuning voor inricht, zorg je ervoor dat je personeel duurzaam inzetbaar blijft, ook als de mantelzorglast groter wordt.”
Nou, dit treft meteen de kern van de boodschap van Annette: “Werkgevers, doe iets aan mantelzorgondersteuning! Anders vallen je mensen op termijn om.”
In dit gesprek leer je…
- wat mantelzorg is en wat niet, en wat de grens is
- hoe je erachter komt dat een medewerker ‘intensieve zorgtaken draagt’, aangezien je er ivm AVG niet naar mag vragen
- wat de signalen zijn waaraan je kunt herkennen dat iemand overbelast aan het raken is ivm mantelzorg (o.a. vaak te laat, vaak ziek, maakt meer fouten, kort lontje, …)
- wat je als werkgever concreet kunt doen om je werknemers hierin te ondersteunen
- wat jouw bedrijf of organisatie wint door die ondersteuning in te richten (lager ziekteverzuim, minder verloop, hogere loyaliteit, betere bedrijfsresultaten)
- en wat de kosten zijn als je dit nalaat.
Deze keer verklap ik niet alle inhoud hier in de shownotes, dus als je het wilt weten, zul je echt het interview moeten beluisteren!
Een wellicht onverwacht inspirerend gesprek over een onderbelicht onderwerp.
Meer lezen van Annette haar hand? Zie Home – Balans in werk en mantelzorg “Wie zorgt er voor jou als jij voor iemand zorgt?”