4 tips voor foto’s tijdens een uitvaart

Je dierbare is overleden en jullie zijn de afscheidsceremonie aan het voorbereiden. Misschien willen jullie wel foto’s laten zien, maar welke kies je, en wanneer toon je ze? 

In de week voor de uitvaart moet je over zoveel dingen beslissen dat het waarschijnlijk het makkelijkste is om alle leuke foto’s in een diavoorstelling te plaatsen en die tijdens de ceremonie doorlopend te tonen.

Als je overweegt dat te doen, wees je dan van het volgende bewust…

Beweging = gevaar

Ken je dat? Je staat in een kroeg en de televisie staat aan op een voetbalwedstrijd. Zelfs al ben je geen voetbalfan, je blik wordt constant naar het scherm toe getrokken!

Bewegende beelden trekken per definitie onze aandacht.

Dat is evolutionair zo geprogrammeerd: iets dat beweegt, is mogelijk gevaarlijk. Een natuurlijk reflex dus om even te controleren wat er aan de hand is. Maar daardoor kun je bijna geen zinnig gesprek voeren als in de kroeg de televisie aanstaat.

Hetzelfde geldt tijdens een uitvaartceremonie: bewegende beelden trekken de aandacht. En omdat ons brein maar één ding tegelijk goed kan, trekken bewegende beelden de aandacht van andere zaken weg. Een fotodiavoorstelling is dus erg overheersend. 

Dat hoeft niet erg te zijn, als je iets laat zien dat toegevoegde waarde heeft. Maar het kan teveel worden en vervelend. Dan gaat het ten koste van andere dingen waar jullie zoveel aandacht aan hebben besteed: de bloemen, de foto op de kist, de gekozen muziek, de sprekers.

En, niet onbelangrijk: als er continu bewegende beelden aangeboden worden, kom je ook niet toe aan je gevoel.

Dus: wil je foto’s laten zien tijdens de uitvaart? Neem dan de volgende tips mee.

Stapel foto's. Afbeelding van nl.dreamstime.com

Tip 1: Wees kritisch in je keuze

Het doel van foto’s tonen tijdens een uitvaart is het beeld van de overledene dat met woorden geschetst wordt, te verrijken of te illustreren. 

Je hebt maar één of twee foto’s nodig om een punt te maken. Denk dus bij elke foto na wat deze foto over de overledene vertelt en of dat niet al verteld is. Wees kritisch en beperk het aantal foto’s.

Tip 2: Zet de diavoorstelling tijdens de ceremonie niet op ‘herhaal’

De toegevoegde waarde van je kritisch gekozen foto’s vervalt als je de fotovoorstelling tijdens de ceremonie op repeat zet. Dan gaat de herhaling van de foto’s, wederom, ten koste van andere belangrijke dingen.

Het kan wel mooi zijn om de reeks foto’s bij de receptie nogmaals te tonen, ergens op de achtergrond. Dan is het niet erg als de diavoorstelling op repeat staat. Sterker nog, dan geef je iedereen de kans om de foto’s op een zelf gekozen moment nog eens rustig te bekijken. Dat is fijn.

Tip 3: Speel de foto’s niet te snel af

In principe is het leuk en interessant om naar foto’s te kijken. Een levensoverzicht in beelden van de overledene kan heel waardevol en ontroerend zijn.

Geef je gasten daarom de tijd! Om goed te kijken, hun gedachten over de foto heen te laten gaan, en om de emoties te voelen die elke foto bij hen oproept. Geef elk beeld 10 tot 15 seconden.

Tip 4: Kies zorgvuldig wanneer je de diavoorstelling afspeelt

Tijdens een uitvaartceremonie valt er van alles te zien, te horen, te denken en te voelen. Al die dingen zijn de aandacht van de mensen waard. Maar, zoals ik al schreef, het brein kan maar één ding tegelijk.

Laat dus geen bewegende beelden zien tijdens een speech, tenzij het precies synchrone illustraties zijn bij wat er gezegd wordt.

Vaak wordt op een uitvaart ook een Lied van Betekenis gedraaid: een lied waarvan de tekst belangrijk is. Als tijdens dat lied bewegende beelden getoond worden, zal de aandacht daarheen gaan in plaats van naar de tekst.

Toon dus ook geen fotodiavoorstelling als jij of de overledene aandacht wil voor de tekst van een bepaald lied. Één, vaste, foto kan dan wel. En als het meer om de sfeer van het lied gaat, kunnen bewegende beelden weer wel.

Dus

Wil je foto’s laten zien tijdens de uitvaart van je dierbare en wil je wat hulp bij de voorbereiding? Neem dan de volgende tips ter overweging mee:

  • Beperk het aantal foto’s. Elke foto moet iets toevoegen.
  • Herhaal de fotoreeks niet tijdens de ceremonie. (Tijdens de receptie kan wel.)
  • Geef mensen de tijd om te kijken, te denken en te voelen. Geef elke foto 10-15 seconden.
  • Realiseer je dat bewegende beelden de aandacht wegtrekken van andere dingen. Toon dus geen fotoreeks tijdens een speech of tijdens een lied waarvan de tekst belangrijk is.

Zo zorg je dat je gasten niet overprikkeld raken en dat andere belangrijke aspecten van de ceremonie de aandacht krijgen die ze verdienen.

Groet! Sophie

18 reacties

  1. Kun je papieren foto’s gebruiken voor een kort album? Hoe.maak je ze bruikbaar voor tijdens crematie?

    1. Hoi Michele,

      Je kunt tegenwoordig prima foto’s inscannen, er een foto van maken met je eigen camera/telefoon of laten maken bij de fotozaak. Dan heb je een digitale versie die je via computer en beamer kunt projecteren en delen met de aanwezigen.

      Een alternatief is dat je het papieren album / de papieren foto’s zo laat en bij de receptie/condoleance ergens neerlegt zodat mensen ze kunnen bekijken, bijvoorbeeld bij een receptietafel/naast het receptieboek. Ik zou dan wel altijd tijdens de bijeenkomst (laten) vertellen dat de foto’s er zijn en waar ze liggen, zodat mensen ervan weten en ze desgewenst kunnen opzoeken. Ik vind het altijd zonde al er bij een moment van betekenis goed doordachte dingen liggen, die niet ingeleid zijn, want dan lopen ze waardevolle aandacht mis.

      Hopelijk heb je hier wat aan.

      Groet! Sophie

    2. Ik heb nu 3 keer een fotocollage gemaakt op een wissellijst van 50 x 70 cm. Foto’s van iemands leven van baby tot het einde en dan rondom als een spiraal gerangschikt, zodat er veel te kijken is. Soms overlappen ze elkaar een stukje, maar dat geeft niet, want ze zijn ook niet allemaal even groot. Het is wel belangrijk dat de lijst dan op ooghoogte wordt opgesteld, bijvoorbeeld op een ezel of op een tafel, maar dan wel stevig! Dan kunnen er ook een paar mensen tegelijk naar kijken. Het werd altijd zeer gewaardeerd door de aanwezigen.

  2. Bedankt voor deze tips, Sophie. Ik wil morgen, bij de uitvaart van mijn tante, foto’s laten zien. Ik had met haar een erg hechte relatie en ik ga daarom een praatje houden en mooie dingen/hoogtepunten over haar leven vertellen. Dit gaat makkelijker met foto’s. Ik ga zeker kritisch zijn en niet te veel foto’s uitzoeken. Het lijkt mij beter om een wat kleinere selectie van goede foto’s te hebben.

  3. Ik vind dit zeer waardevolle tips waar ik wat aan heb!
    Bedankt dat je dit hebt willen delen.

  4. Mooie tips! Ik heb er inmiddels al een paar gemaakt voor een uitvaart en deel jouw ervaringen.
    Herhalen is een echte no go! Doet geen recht aan datgene wat je hebt laten zien. Zet je het bijvoorbeeld onder een muziekstuk, ga de foto’s dan niet herhalen als de muziek langer is dan je presentatie. Laat de muziek gewoon afspelen en laat de presentatie daarmee eindigen.
    Ik vind wel dat een fotopresentatie best wat langer mag duren en wat meer foto’s mag hebben dan een kleine selectie. 10-15 seconden voor een foto vind ik persoonlijk wat veel.
    Zelf maak ik vaak presentaties ter grootte van een muziekstuk dat erbij wordt uitgekozen. Een foto blijft bij mij meestal ongeveer 5 tot 6 seconden staan. Als je echt weinig foto’s hebt (dus 10-15 foto’s) kan het best wat langer, maar te lang zou ik persoonlijk niet doen. AL begrijp ik jouw bedoeling hiervan wel goed: de foto op je laten inwerken. Zeker als het publiek wat ouder is. Maar 10-15 seconden is dan nog steeds best veel, maar dat is een persoonlijke mening.
    Nogmaals dank voor je stuk! Ik denk dat veel mensen hier veel hulp aan hebben.

    1. Heej Margret, wat heerlijk, dank voor deze nuttige reactie! Ik ben het met je eens dat minder dan 10-15 seconden ook goed kan zijn. Het belangrijkste volgens mij, en daar zijn we het over eens is: *geen overkill *niet te snel tonen *goed en zorgvuldig nadenken.
      Op naar nog meer mooie reacties en naar aandacht voor gepast gebruik van foto’s op uitvaarten! Dank voor jouw bijdrage daaraan.
      Beste groet Sophie

  5. Vorig jaar was ik op de uitvaart van mijn tante, van wier leven een diaserie tijdens de uitvaartdienst werd getoond. Het gaf de uitvaart iets feestelijks. Helemaal in stijl ook want op de uitnodiging stond, dat we het leven van tante Riet gingen vieren. Zo kan het ook.

  6. Wat een fijne tips, samen met de waardevolle aanvullingen. Dankjewel, ik kan er nu mee voorui

      1. Dag Greet, dat hangt af van de lengte van het muziekstuk, als je de combinatie beeld en geluid wilt maken. Richtlijn is ongeveer 10 seconden per foto. Voor een muziekstuk van 5 minuten is dat dus 5×6=30 foto’s. Ik hoop dat je hier wat aan hebt. Groet! Sophie

  7. Wat een fijne tips voor het tonen van foto’s tijdens een uitvaart. Mijn oudtante is net overleden en wordt binnenkort begraven. Een begrafenis regelen is best ingewikkeld, er komt meer bij kijken dan ik dacht. Het is goed om te weten dat het verstandig is om foto’s langer te tonen, 10 tot 15 seconden. Ik denk inderdaad dat mensen dan tijd hebben om te voelen of te herinneren, dus we zullen deze tip zeker meenemen.

    1. Hoi Emma, dank voor je reactie. 10-15 seconden kan voor sommige mensen echt te lang voelen, dus probeer het vooral eerst uit.
      Het belangrijkste is dat
      *)mensen echt de tijd hebben om te kijken, niet opgejaagd worden
      *)de diashow niet achteloos op repeat gezet wordt en goed afgestemd wordt op de eventuele muziek die erbij gedraaid wordt.
      Succes met het voorbereiden van de uitvaart van je oudtante. Ik wens jullie een mooi, helend afscheid.
      Groet! Sophie

  8. Ik vind het een goede tip om elke foto 10 tot 15 seconden te geven, zodat mensen rustig naar de foto’s kunnen kijken. Mijn oudtante is net overleden en mijn broer en ik gaan morgen overleggen met de uitvaartverzorging. We hopen een fotovoorstelling te laten zien, dus het is goed om deze tips te lezen. Ik neem ze mee!

Contact

Moment van Betekenis
Louise de Colignylaan 1
2252 KL Voorschoten

Volg mij

Waar ben je naar op zoek?