10 minuten presentatietips, speciaal voor BNI’ers 

Afgelopen week hield ik mijn 10 minuten presentatie bij mijn ondernemersnetwerk BNI de Fazant.

Als professioneel publiek spreker doe ik dan natuurlijk extra mijn best om goed voor de dag te komen. Dit is wat ik kan! Dus een beetje onzeker word ik er ook wel van, moet ik eerlijk zeggen, van die zelfopgelegde druk.  

Maar goed: hoe coach ik mezelf dan in de voorbereiding van zo’n presentatie? Zodat het zo goed mogelijk gaat? Hieronder deel ik mijn 5 belangrijkste tips, speciaal voor BNI’ers.  

Deze tips zijn voor iedere presentatie inzetbaar, dus ook voor niet-BNI’ers: doe er je voordeel mee! 

Tip 1: Denk goed na over je presentatie en bereid haar goed voor. Je krijgt een waardevolle gelegenheid om jezelf en je bedrijf neer te zetten. Wees niet te nonchalant en denk niet ‘dit doe ik wel even tussendoor’. Neem deze gelegenheid serieus. Grijp deze kans. 

Tip 2: Kies één kernboodschap of insteek. Als je niet kiest en het overal over gaat hebben, wordt je verhaal vaag en minder krachtig, en kom je bovendien in tijdsnood. Wees dus selectief en kies één aspect om over te vertellen, en bouw daar een beknopt verhaal omheen. 

Tip 3: Gebruik in je powerpoint uitsluitend afbeeldingen. Oké, vooruit, een paar kernwoorden dan, als het echt niet anders kan. Het is VERBODEN om lijsten met woorden en begrippen op te nemen en die dan vertellend af te werken. Dan zit je namelijk tijdens je presentatie met je snoet naar het scherm in plaats van naar je publiek. En zit je publiek te lezen in plaats van naar je verhaal te luisteren. (Mensen kunnen niet allebei tegelijk.) (Nee, echt niet.)  

Wat je projecteert moet een AANVULLING zijn op wat je zegt, een ILLUSTRATIE. Je PowerPoint is NIET jouw aantekeningenboekje en ook GEEN samenvatting van je presentatie. (Dit gaat echt vreselijk vaak fout.) 

Tip 4: Oefen je presentatie thuis een paar keer zodat je zeker weet dat je je verhaal rustig kan doen binnen de tijd. Idealiter houd je een of twee minuten over voor vragen. Al moet ik toegeven dat ik dit zelf nog heel moeilijk vind: ik ben altijd precíes binnen 10 minuten klaar😉. 

Tip 5: Belangrijk en essentieel binnen het BNI-concept: Zorg dat je, na je inhoudelijke verhaal, aandacht besteedt (en dus ook genoeg tijd hebt) om je mede-ondernemers te vertellen waar ze je mee kunnen helpen. Vertel met welke mensen in welke situatie je graag in contact komt; hoe ze die mensen herkennen; en wat ze dan namens jou moeten vragen of zeggen. Maak het zo concreet mogelijk. 

Samenvattend: De 10 minuten presentatie van BNI heeft twee doelen: 1) Mensen, iets uitgebreider dan in de wekelijkse pitch, vertellen wat je doet. 2) Mensen leren hoe ze je kunnen helpen om succesvoller te worden als ondernemer. 

Als je het opvoedaspect overslaat (=tip 5), bijvoorbeeld omdat je een tijdsnood bent gekomen (= tips 2 en 4), ontzeg je jezelf 50% van de winst van zo’n presentatie. Dat is zonde en daar doe je jezelf te kort mee.  

Kortom: ga er goed voor zitten en doe je best (=tip 1). 

Ik hoop dat je hier wat aan hebt. Laat je me weten hoe het ging? 

Groet van je speechcoach, Soof 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Contact

Moment van Betekenis
Louise de Colignylaan 1
2252 KL Voorschoten

Volg mij

Waar ben je naar op zoek?