Ben je sip? Van deze plaatjes word je blij. (Plus 2 tips over geluk)

Heb jij ook zo’n blij weekend achter de rug?

2014_09_20_Touchin Strangers_51319Dit weekend was in Leiden de Geluksroute. Een heerlijk hippie-achtige blije bedoening, met overal in de stad geluksbrengers die onder het moto ‘Geluk delen is het nieuwe gelukkig zijn’ allerlei lekkers, leuks en geks aanbieden.Iedereen mag een ‘Gelukspunt’ bemannen. De enige instructie is: “Waar word jij gelukkig van? Deel dat!”Nou, zoals je weet, word ik gelukkig van het sparen van geluksmomentjes. (Zie mijn eerdere artikel over Gouden Momentjes sparen.)

Dus ben ik op straat gaan staan en zei tegen voorbijgangers: “Ik spaar geluksmomentjes, wilt u er eentje opschrijven voor mij?” Het merendeel van de mensen reageerde positief en schreef op een gekleurd briefje op waar hij of zij gelukkig van werd. De briefjes hing ik aan de zogenaamde geluksslinger, die dan weer de aandacht van andere voorbijgangers trok.

Het sfeertje was zo leuk, de briefjes zijn zo mooi, de gesprekjes die ontstonden vond ik zo bijzonder! Dat ik al dat geluk ook graag met jou wil delen.

Hieronder een kleine mijmering van mij over geluk, maar vooral heel veel plaatjes waar je blij van wordt.


ps) Pas op: Gelukalarm! Ik geloof dat ik hieronder wel 63 keer het woord ‘geluk’ gebruik. Neem me niet kwalijk, het kon even niet anders.


Blij worden doordat je terugdenkt aan iets leuks

Het gebeurt voor mijn neus. Ik spreek voorbijgangers aan. Ze lopen nog even door, wel met hun hoofd naar mij toe. Je ziet ze denken. Wát spaar je?

Geluksmomentjes. Een klein, zo concreet mogelijk beschreven momentje dat je heel even heel gelukkig bent.

“Oh wat leuk. Ja hoor, ik weet wel iets.” Of: “Nou, daar moet ik even over nadenken hoor!” Maar ik heb mijn stift, papiertje en ‘onderzetter’ al in hun hand geschoven, dus ze kunnen geen nee meer zeggen.

En dan staan ze daar toch mooi ijverig, met het puntje van hun tong uit de mond, iets op te schrijven waar ze blij van worden. Hartverwarmend vind ik dat.

Veel mensen zijn op deze zaterdag- of zondagmiddag iets leuks aan het doen met een vriendin of met familie. Los van elkaar schrijven ze op dat ze daar van genieten. Gegiechel als ze elkaars briefje lezen.

Anderen schrijven iets op wat vragen bij mij mij oproept. Zo ontstaan er gesprekjes over waar deze Spaanstalige mensen vandaan komen, wat dat gezin uit België naar Leiden brengt, hoezo Leiden voor dat studentenmeisje voelt als thuiskomen, welk Zwitserse gebergte dat stel beklommen heeft, en welk moment precies dat oude vrouwtje bedoelt als ze het heeft over de vrijheid bij het in zee zwemmen.

Gesprekjes die stuk voor stuk ook weer op een briefje zouden kunnen.

Een klein gesprekje naar aanleiding van een briefje waarop staat waar je gelukkig van wordt.

En terwijl we erover praten, treedt dat geluk weer op. Ik zie het gebeuren. Die stoere jongen die moeite had een geluksmoment te bedenken, gaat weer stralen als hij terugdenkt aan dat concert in Londen vijf jaar geleden. En die andere jongen en ik lachen, als ik met mijn hand precies de juiste houding aanneem om de wind erdoorheen te voelen tijdens het fietsen, zoals hij dat opschreef. Ja, als jij dat zo vertelt, dan kan ik me precies voorstellen dat dat heerlijk is om te doen!

Het moment dat je terugdenkt aan iets leuks, wordt op zichzelf ook weer een blij moment.

Al met al bevestigt deze ervaring twee van mijn sterkste overtuigingen:

  • Dat je echt ter plekke weer gelukkig wordt wanneer je terugdenkt aan een moment dat je gelukkig was.
  • Dat geluk verwoorden het geluk vergroot, bijvoorbeeld omdat het je verbindt met de mensen met wie je dat geluk op dat moment beleeft.

De conclusies van dit gemijmer in twee tips gegoten:

  1. Zeg het als je je gelukkig voelt (ook al is het maar even). Het versterkt de verbondenheid met degene met wie je op dat moment bent.
  2. Roep goede herinneringen opnieuw op. Je zult het geluk opnieuw ervaren.
Hieronder een selectie van de geluksbriefjes die ik die weekend verzamelde. (Er kwam een regenbui en sommige briefjes raakten verfomfaaid.) Veel plezier met lezen!

Waar word jij gelukkig van?


 

Nog meer briefjes lezen of verspreiden?

Ik heb een schoenendoos vol geluksbriefjes! Het zijn er ongeveer 180 en ik heb er allemaal foto´s van gemaakt. Als ik de moed heb, zet ik ze binnenkort op mijn website of op mijn facebook. Maar ik zou er graag nog wat meer mee doen.

Heb jij nog een leuk idee om de briefjes in te zetten? Een project, een tentoonstelling, iets om dit geluk nog verder te verspreiden? Laat het me weten. Ik wil de briefjes liever niet weggooien.

Laat hieronder een reactie achter, mail of bel me. Ik hoor graag van je.

Contact

Moment van Betekenis
Louise de Colignylaan 1
2252 KL Voorschoten

Volg mij

Waar ben je naar op zoek?