Dankwoorden altijd saai? Niet met deze tips.

Een tijdje terug nam mijn man afscheid van zijn werk. Er was een afscheidsborrel en zijn leidinggevende zou wat zeggen, dat wist hij. Hij vond het netjes om daarna zelf ook het woord tot zijn collega’s te richten met een kort dankwoord.

Super uitgebreid wilde hij het niet maken, geen echte toespraak, maar hij wilde wel iets zeggen. Het liefst iets dat verder zou reiken dan ‘Dank jullie wel beste collega’s, het was mooi, ik ga jullie missen.’ Hij vroeg of ik nog tips had. Die had ik uiteraard!

De adviezen die ik hem gaf, lees je hieronder. Doe er zelf je voordeel mee, of wijs een collega erop.

De hoofdtip is: maak het concreet.

Zeg niet alleen ‘het was een mooie tijd’. Deel een paar mooie ervaringen die indruk op je maakten.

Zeg niet alleen ‘ik heb veel geleerd’. Vertel over een paar concrete inzichten of vaardigheden die je tijdens deze professionele episode hebt opgedaan.

Tot slot, zeg niet alleen ‘ik ga jullie missen’ of ‘jullie zijn een mooie club’. Vertel concreet wat je waardeerde, wat je gaat missen of wat je team tot een mooi team maakt.

Extra aandachtspunten

  • Let bij opsommingen op dat je nooit meer dan drie dingen vertelt.
  • Vertel beeldend.
  • Houd het bondig. Het gaat erom een impressie te geven, geen hele levensloop te schetsen.
  • Heb je iets aan te merken op de gang van zaken of heb je iets gemist? Dan kun je dat best zeggen, maar houd het luchtig. Je kunt bijvoorbeeld met een knipoog zeggen dat ze wat jou betreft ‘nog wat meer zouden kunnen oefenen met […].’
  • Houd je toespraak over het algemeen positief geformuleerd. Dat doe je door, als je al iets negatiefs te melden hebt, de sandwichmethode te hanteren: zeg ervoor en erna iets positiefs.

En tja, hoe sluit je dan af?

Met een wens of twee aan je collega’s. Wat moeten ze blijven doen, wat is zo leuk of waardevol?

Denk goed na over je laatste zin. Let bij het uitspreken ervan op dat je aan het einde van de zin met je stem goed naar beneden gaat, en daarna een stilte laat vallen. Dan weet iedereen dat je klaar bent.

Dus. Neem je afscheid en wil je wat zeggen dat verder reikt dan het standaard dankwoord? Houd het niet bij algemeenheden maar maak het concreet. Vertel beeldend. Houd het beknopt, luchtig en positief. Sluit af met wat je je collega’s wenst. Bedenk een mooie slotzin en spreek die ook als zodanig uit.

Een mooi afscheid gewenst!

Groeten van Sophie

PS) Zijn deze tips een goed begin, maar voel je dat je meer nodig hebt? Omdat je een uitgebreider verhaal wilt voorbereiden, omdat er iets gevoelig ligt, omdat je niet de vertrekker bent maar de baas en je een bijzondere toespraak wilt schrijven die de juiste snaar raakt? Of zit je met een toespraak voor een heel andere gelegenheid? Ik help je graag. Ik bied speechhulp op maat voor allerlei gelegenheden. Van brainstormsessie en opstarthulp via redactiehulp tot en met live oefenen. Zie voor meer informatie: https://momentvanbetekenis.nl/speechhulp/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Contact

Moment van Betekenis
Louise de Colignylaan 1
2252 KL Voorschoten

Volg mij

Waar ben je naar op zoek?