De Onweerstaanbare Werkgever #13

Annemarie Trouw is een onweerstaanbare werkgever in het basisonderwijs.  

Ze is bestuurder van Atlant Basisonderwijs, een stichting van negen basisscholen (3000 kinderen) in Velzen (NH). Annemarie is verantwoordelijk voor 350 fte aan werknemers. En die zijn blij met haar!  

Waar blijkt dat uit? 

Ondanks het enorme lerarentekort in het hele land en zeker ook in Noord-Holland, lukt het Atlant nog steeds om genoeg mensen aan hen te verbinden. Dat is uniek! 

Er komen ook werknemers terug naar Atlant. Atlant neemt altijd goed afscheid van haar mensen, daardoor is de weg terug altijd toegankelijk. Die wordt dan ook regelmatig bewandeld door collega’s die dachten het elders beter te hebben maar daar terug, letterlijk, van terugkomen! 

In deze aflevering vertelt Annemarie ons “Wat doe ik vanuit mijn rol als bestuurder zodat mensen kunnen shinen?”.  

Ingrediënten voor onweerstaanbar werkgeverschap volgens Annemarie hebben alles te maken met “Je moet je heel bewust zijn dat je met mensen werkt”. Dus dat gaat over: 

  • Gezien worden als mens 
  • Intrinsieke motivatie aanzetten 
  • Eigenaarschap over wat je doet 
  • Autonomie 

Drie mooie citaten uit ons gesprek: 

“Het gaat erom dat je éérst gezien wordt in wie jij bent en wat bij jou hoort; daarna in wat je kunt.” 

“We willen ergens bij horen als mens. Dat het fijn en ontspannen is. Dat je in een groep bent waar er naar je geluisterd wordt, dat je kunt buffelen en lachen.” 

“Iedereen komt iedere dag naar zijn werk met het idee om zijn best te doen. Niemand staat op met de gedachte: Nou vandaag ga ik er eens lekker een bende van maken. Dat gelóóf ik gewoon niet! De intentie van mensen is gewoon het goede doen.” 

Drie concrete tips van Annemarie voor werkgevers en leidinggevenden: 

Als er iets fout gaat, uitgaan van de goede intenties van je werknemer en niet tegenover erlkaar komen te staan maar ernaast, en samen kijken: oké hoe gaan we dit nu oplossen. 

Bij het maken van nieuw beleid, informatie ophalen bij je mensen. Het betreft hen. Zij moeten het gaan doen, zij hebben er verstand van. 

Een paar keer per jaar de tijd nemen om een kaart te schrijven aan de werknemers die dat nodig hebben. Zorgen voor ‘informanten’ die je vertellen bij wie iets speelt, en de tijd inplannen (kost veel tijd!) om echt iets persoonlijks te schrijven. 

Dit is de samenvatting, maar de echte magic gebeurt natuurlijk in ons gesprek! Ga je mee? Kom daar gaan we: luisteren naar deze onweerstaanbare werkgever. 

Groet! Sophie 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Contact

Moment van Betekenis
Louise de Colignylaan 1
2252 KL Voorschoten

Volg mij

Waar ben je naar op zoek?