De sleutel tot meer geluk: 3 simpele manieren om je werknemer een geluksboost te geven 

“Geen reden om ongelukkig te zijn, toch heb ik het idee dat ik iets mis.” 

“Een partner, 1000 appjes, een volle agenda, en toch eenzaam.” 

“Ik wil weer leren genieten!” 

Herkenbaar? 

Veel mensen willen zich graag gelukkiger voelen, maar hebben geen idee hoe dat moet. Ze voelen wel dat er meer zit in het leven, dat ze gelukkiger zouden kunnen zijn. Maar omdat ze niet weten wat ze moeten doen, laten ze het erbij. 

Wie zo leeft en niet op tijd ingrijpt ligt straks op zijn sterfbed en denkt “Shit! Was dit het nou? Ik heb het leven maar half geleefd en nu is het voorbij.” Zo’n mens heeft achteraf spijt van zijn of haar eigen passiviteit. 

En dat terwijl wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat we 40% van ons geluksgevoel zelf kunnen beïnvloeden. Je kunt dus van een 6 een 10 maken, of van een 2 en 6. We hebben dus nogal wat invloed op ons eigen geluk! Als je die invloed pakt voel je niet alleen meer geluk, maar ook trots en een groter gevoel van eigenwaarde: je hebt het roer over je eigen leven in handen genomen en dat voelt goed. #verantwoordelijkheidnemen #persoonlijkleiderschap 

Het spreekt voor zich dat mensen die gelukkiger zijn, lekkerder in hun vel zitten en dus ook lekkerder werken. Dat ze energieker zijn en meer te geef hebben voor de zaak. Gezien de huidige krapte op de arbeidsmarkt is het voor jou als leider van een organisatie niet alleen van belang de mensen die je hebt, binnenboord te houden. Het is ook van belang om ze tevreden, gelukkig en productief te houden! 

Moment van Betekenis helpt organisaties mensen te verbinden aan de zaak. Vandaag met 3 simpele manieren om je werknemer een geluksboost te geven. Het enige dat je hoeft te doen, is onderstaande aanwijzingen delen. Ze komen uit mijn workshop geluksmomentjes sparen, dat ik al sinds 2014 geef. Die workshop kun je ook boeken. Onderaan het artikel lees je hoe. 

  1. Onthoud: het Grote Geluk bestaat niet 

Dat was voor mij een belangrijke ontdekking: het Grote Geluk bestaat helemaal niet! Er bestaat helemaal geen staat van zijn waar je naartoe kunt werken en als je die bereikt hebt, ben je constant en voor altijd gelukzalig. Bullshit! Een illusie. 

Wat dan wel? 

Het grote geluk is de optelsom van allerlei kleine gelukjes. We moeten het dus hebben van kleine geluksmomentjes. Dat heb je vast al vaker gehoord en het klinkt als een mega afgezaagde tegeltjeswijsheid, maar het is echt waar. 

  1. Herken en spaar kleine geluksmomentjes 

Om gelukkig te worden, moeten we dus kleine geluksmomentjes grijpen. Hoe doe je dat? Als volgt. 

De volgende keer… 

  • dat je denkt: Heej! Dat was gaaf!  
  • dat iets je een kick gaf 
  • dat je ergens heel tevreden over bent 
  • dat je ergens zit, geniet en denkt: Stop de tijd, dit is heerlijk. 
  • dat je vrolijk thuiskomt  
  • dat je ineens moet grinniken omdat je ergens aan terugdenkt… 

…heel goed! Dan ben je iets belangrijks op het spoor. 

Pak een briefje of een boekje of maak een poster, en schrijf op wat er gebeurde dat je zo fijn vond.  

Schrijf het zo concreet mogelijk op. Zó concreet dat, als je het later overleest, je de situatie opnieuw beleeft. (Dit vergt wat oefening want we schrijven herinneringen snel te vaag op. En het moet ook niet té lang zijn anders wordt het weer een drempel. Dus het is even zoeken naar het juiste evenwicht tussen precisie en bondigheid. Houd moed, oefening baart kunst!) 

Waarom opschrijven? Lees door. 

  1. Herlees je geluksmomentjes en ontdek structuur 

Je hersenen maken geen verschil tussen het heden, het verleden en de toekomst. Als je je een levendige herinnering voor de geest haalt, maakt je lichaam dezelfde stofjes aan als in die situatie zelf.  

Dus. Als je een concreet moment van geluk overleest, geef je jezelf in feite weer een shotje endorfine. Dat is heel fijn om te kunnen. Want als het een keer wat minder met je gaat, kun je jezelf een ‘shotje geluk’ toedienen. Je leest een eerder geluksmoment over en je voelt je, echt, meteen wat vrolijker. 

Een andere reden om je geluksmomentjes op te schrijven, te verzamelen en over te lezen is dat je dan op een gegeven moment zicht krijgt op terugkerende thema ‘s. Bijvoorbeeld sporten, in de natuur zijn, met bepaalde mensen zijn, of bepaalde fysieke ervaringen (een warm bad, een zonnestraal).  

En als je structuur ontdekt in wat je gelukkig maakt, kun je dus vanaf dat moment die situaties opzoeken of zelfs creëren. Op die manier krijg je grip op je eigen geluksgevoel: je weet wat je gelukkig maakt en je kunt jezelf dat vaker geven! Met als gevolg dat je in de totale som gelukkiger bent. Makkelijk hé! 

Dus: wie gelukkiger wil worden, doet er goed aan te onderzoeken wat hem of haar gelukkig maakt. Dat onderzoek kun je in je eentje doen. Als je dat te moeilijk vindt, kun je het in groepsverband doen. Bijvoorbeeld onder mijn leiding!😊 

Wil jij als (HR-) directeur je werknemers trakteren op deze sleutel tot geluk? Zie je in dat dat een win-win-situatie is? Je werknemer is gelukkiger. Dat is winst voor die persoon en iedereen in diens omgeving. Het is ook winst voor jullie organisatie want wie gelukkiger is, heeft meer energie en is productiever. Wie bovendien de sleutel tot geluk aangereikt heeft gekregen van zijn werkgever (!) zal die daar natuurlijk een leven lang dankbaar voor zijn! En dat heeft dan weer invloed op loyaliteit, inzet en betrokkenheid bij de organisatie.  

Moment van Betekenis verbindt mensen aan de zaak! 

Wil je de workshop geluksmomentjes boeken? Zie voor meer informatie Inspiratiesessies – Moment van Betekenis of neem meteen contact op.

Groet! Sophie 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Contact

Moment van Betekenis
Louise de Colignylaan 1
2252 KL Voorschoten

Volg mij

Waar ben je naar op zoek?