Ben je eigenaar, directeur, leidinggevende, vind je speechen VERSCHRIKKELIJK maar wordt het wel van je verwacht, bijvoorbeeld bij de nieuwjaarsborrel, en kun je wel wat hulp gebruiken? Dan is deze blog voor jou.
Hieronder geef ik je een aantal tips die je uit de brand kunnen helpen bij een toespraak die voelt als een ‘moetje’.
Allereerst: doe het wél
Je denkt misschien: “ik kom er wel onderuit, niemand merkt het als ik het niet doe”, maar helaas, dat is niet zo. Je bent nu eenmaal leidinggevende, directeur, eigenaar, je mensen kijken naar je op en hebben af en toe behoefte aan een bemoedigend woord van jou als hun leider. Daar kom je niet onderuit, het hoort bij je taak.
Dus: adem in, adem uit, en bereid iets voor.
Twee: je hoeft het niet alleen te doen
Ieder zijn eigen vak. Als je iets moeilijks moet doen dat je nog niet zo goed kan, kun je gewoon hulp vragen. Bijvoorbeeld aan mij. Het is mijn vak om mensen zoals jij te helpen een verbindende toespraak te schrijven. Woorden die helpen jouw mensen te verbinden aan jullie gezamenlijke zaak, die fijn zijn om te horen en waar je mensen met een positief gevoel aan terugdenken.
Als onderstaande tips niet genoeg voor je zijn, bel je me gewoon, dan kijken we samen wat ik voor je kan doen.
Drie: het hoeft niet super top te zijn
Wees mild voor jezelf. Gezien hoe verschrikkelijk je het vindt om te spreken in het openbaar, is het al heel gaaf als je het woord neemt en twee tot vijf minuten iets zegt dat hout snijdt en waar je je mensen niet mee tegen de borst stuit. Houd het simpel en kort. Dan wordt het ook minder groot in je hoofd.
Vier: dit kun je bijvoorbeeld zeggen
Hieronder vind je de structuur voor een toespraak die op vele verschillende gelegenheden inzetbaar is. Ik geef je haar cadeau! Gebruik eruit wat je helpt.
Lieve mensen,
Wat fijn om hier nu even met elkaar te zijn, dank jullie wel voor jullie komst!
Zoals jullie weten is speechen niet echt mijn hobby. Ik doe het toch, omdat ik vind dat het erbij hoort, en omdat ik deze gelegenheid om jullie toe te spreken niet wil laten liggen. En valt namelijk wel het een en ander te zeggen over waar we met elkaar mee bezig zijn / geweest!
En dan vertel je kort: maximaal 3 dingen over wat er achter jullie ligt, en maximaal 3 dingen die voor jullie liggen. Minder kan ook. Meer zou ik echt niet doen, dan wordt het te lang en haken mensen af.
Vertel daarna hoe je je voelt als je zo terugblikt en vooruitblikt: wat voel je als je die dingen ziet? Bijvoorbeeld:
- Ik voel me trots op ons / op de inzet jullie getoond hebben.
- Ik ben dankbaar dat het ons zo voor de wind gaat, of
- Ik ben dankbaar voor de hulp die we hebben gekregen, of
- Wat er komt vind ik een beetje spannend maar ik geloof dat we het met elkaar kunnen, of
- We hebben zoveel mogelijk de juiste voorbereidingen getroffen dus ik heb er vertrouwen in dat het gaat lukken. Zo iets.
Belangrijk: Leg een link tussen de feiten die je aanhaalt en de mensen die je toespreekt. Wat is hun rol geweest, hun bijdrage? Wat verwacht je van hen in de toekomst? Waar zijn ze goed in, wat wordt een uitdaging? Zorg dat ze zich herkennen in je woorden. Dat ze voelen dat het over hén gaat. En houd het positief.
En, het allerbelangrijkste: wees gul met waardering en complimenten. Heel eerlijk: daar komen ze voor. Dat is wat ze nodig hebben van jou als hun leider op dit moment: complimenten over wat goed gaat en bemoedigende aanwijzingen over hoe het verder moet. (Even voor de duidelijkheid: dit is dus niet de gelegenheid om kritiek te uiten of individuele mensen op hun plek te zetten.)
Sluit af met een hoopvolle, positieve spreuk, een proost of een wens voor jullie als groep. Denk goed na over deze laatste zin. Ga aan het einde van deze zin met je stem naar beneden en laat daarna een stilte vallen. Dan is duidelijk dat je klaar bent.
Je kunt ook altijd eindigen met: Dank jullie wel.
Vijf: een paar aanvullende tips
- Wees gewoon eerlijk. Zeg bijvoorbeeld hoe spannend je het vindt of hoe je je voelt bij bepaalde dingen. Mensen houden van authenticiteit. Dat werkt ontwapenend en verbindend. Dan lijk je net een mens, zoals zij!
- Schrijf je toespraak zoals je zou praten. In spreektaal dus. (Geen chique / dure woorden.)
- Check van tevoren of je microfoon het goed doet, of hij niet piept en of het volume goed staat. Het is belangrijk dat je goed verstaanbaar bent. Buiten heb je vanaf 25 mensen versterking nodig, binnen vanaf 40.
Nou, ik hoop dat je hier wat aan hebt! Laat het me weten in een reactie hieronder. Mocht je meer hulp willen dan dit, aarzel niet om contact op te nemen.
Veel succes en beste groet! Sophie