Goeie gesprekken voer je buiten.

Goeie gesprekken voer je buiten. Ook werkgerelateerd. Sinds de coronacrisis doen we het al iets vaker dan daarvoor, maar ik merk dat het nog geen gemeengoed is. Dat mensen nog steeds zeggen: “Oh ja! Dat kan natuurlijk ook!” wanneer ik vertel dat ik veel overleggen wandel-bellend doe. 

Een vriend van mij is HR-directeur en vertelde me laatst dat hij zijn functioneringsgesprekken wandelend doet. Dat vind ik nou een uitstekend idee. 

De voordelen op een rij: waarom zou je werkoverleggen buiten wandelend doen? Fysiek samen dan wel beide bellend? 
  1. Je bent even buiten. Zoals iemand laatst reageerde op een social media post van mij over dit onderwerp: naar buiten gaan is ALTIJD een goed idee😊
  1. Je bent even aan het bewegen. Dat is goed voor je lijf, acuut en op de langere termijn. 
  1. Lichamelijke beweging zet ook je denken in beweging. Ook figuurlijk kom je verder. Je kent de tip vast wel: “Loop je vast? Ga naar buiten.” 
  1. Je bent even van de werkvloer. De fysieke afstand helpt voor geestelijke afstand. Je ziet dingen helderder, kunt beter relativeren en prioriteiten stellen. 
  1. Je bent even onbereikbaar (daar zorg je voor). Je wordt onderbroken noch afgeleid. Je kunt je beter concentreren op de zaak. In deze flow kom je tot betere en diepere resultaten. 
  1. Als er een gevoelig onderwerp te bespreken valt (denk aan het functioneringsgesprek), dan is het heel goed dat je niet tegenover elkaar zit maar naast elkaar loopt; dat er ruimte is voor stilte zonder dat dat ongemakkelijk wordt; dat je even over een vogel of boom kunt praten zodat er wat lucht komt in het gesprek. Door de ruimte om je heen is er ook meer ruimte in het gesprek: voor dialoog, voor begrip, voor verdieping van het gesprek. En vooral: er is meer ruimte voor menselijkheid. Doordat je de haast op het werk hebt laten liggen, kun je elkaar even echt ontmoeten. Achteraf voelen jullie je meer verbonden met elkaar. Jullie relatie kan weer tegen een stootje. Samen wandelen verbindt! 

De laatste tip is het meest uit mijn hart gegrepen. We zijn allemaal zo vaak zo gehaast, het menselijk contact lijdt eronder. In de continue prestatiedruk raken we elkaar makkelijk kwijt en dat is niet goed. 

Ik ben/blijf graag jullie advocaat voor meer lucht in het werk van alledag, voor meer tijd voor echte ontmoetingen, en voor de verbinding die in die ruimte ontstaat. 

Harte-buitengroet, van Soof 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Contact

Moment van Betekenis
Louise de Colignylaan 1
2252 KL Voorschoten

Volg mij

Waar ben je naar op zoek?