Het geheim voor minder personeelsverloop en minder ziekteverzuim

Werkgevers en leidinggevenden opgelet! Wil je mensen aan je zaak verbinden? En dan bedoel ik: wil je dat je mensen binnenboord blijven, én overeind? Oftewel, in HR-taal: wil je minder personeelsverloop en minder ziekteverzuim? Dan zijn dit mijn tips. 

Niet doen: Teveel van je mensen vragen. Denken dat je medewerkers machines zijn die telkens opnieuw ‘wel een stapje bij’ kunnen zetten. Op een gegeven moment is het genoeg, dan is de rek eruit. 

Wel doen: Na een periode van hard werken of een topprestatie, ruimte geven voor herstel. Mensen vrij geven. Even geen nieuw dossier geven. Even laten freewheelen. Want niemand kan non stop sprinten. Het elastiekje kan niet structureel gespannen staan. Dat houdt geen mens vol. Ook jouw team niet. Nee, echt niet. 

Niet doen: Denken dat mensen hun privé-zorgen bij de drempel van kantoor laten liggen. 

Wel doen: Je mensen zien als mensen, dus als wezens met een warm kloppend hart, die soms ruzie gehad hebben met hun partner, zorgen om hun ouders of kinderen, of een slechte nacht. Je realiseren dat dat invloed heeft op hun werk. Daar rekening mee houden in wat je van ze vraagt en wat je van ze verdraagt. Ze er geen schuldgevoel over geven. Gewoon, even laten. 

Niet doen: ‘Hi, alles goed?’ zeggen in het voorbijgaan in de gang.  

Wel doen: Vragen hoe het is. Dus de open vraag stellen. En tijd maken om het antwoord ook echt te horen. Als die tijd er niet spontaan is, zorgen dat je regelmatig een bila hebt waar je ook vraagt naar het persoonlijk welzijn. 

Binnenkort komt mijn podcast ‘De Onweerstaanbare Werkgever’ uit. Daarin ga ik aan de hand van interviews met ervaringsdeskundigen op zoek naar de ingrediënten die een werkgever tot een onweerstaanbare werkgever maken: eentje waar je graag voor werkt en voor blijft werken.  

Veel ingrediënten die in die interviews genoemd worden, gaan over bovenstaande: gezien worden. Als mens. Als uniek mens met je eigen talenten, die je graag wilt inzetten. Ruimte krijgen om jezelf te zijn, ook als het even niet goed met je gaat. Vrijheid. Waardering. Dat soort zaken.  

Het is mijn stellige overtuiging dat het uiteindelijke geheim om mensen te verbinden aan je zaak is: liefde geven. En dan geen nepliefde, geen liefde uit het boekje (“Activeer protocol 303: schouderklopje geven”), maar echte liefde. Weet jij nog hoe dat moet? Weten we nog hoe dat moet?  

Ik hoop jullie af en toe te inspireren. 

Met liefdevolle groet, 

Sophie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Contact

Moment van Betekenis
Louise de Colignylaan 1
2252 KL Voorschoten

Volg mij

Waar ben je naar op zoek?