Hoe en waarom je voor jezelf of je organisatie een moment van betekenis zou maken.

Laatst vierde ik het tienjarig jubileum van mijn bedrijf. Ik deed dat met een moment van betekenis, een borrel en een etentje met mensen uit mijn netwerk die belangrijk zijn voor mij en mijn bedrijf.

Een verjaardagsfeestje dus! Klinkt leuk hè. Dat was het ook, zeker. Maar stilstaan bij (in mijn geval) het tienjarig jubileum van je bedrijf is niet alleen maar leuk. Het brengt je ook echt iets. Het voegt waarde toe. Daar gaat deze blog over: 

 • Waarom zou je voor jezelf als privé persoon, als professional, of voor je bedrijf, een moment van betekenis maken?
 • Wat brengt het je? 
 • Welke aanleidingen zijn er allemaal?
 • En hoe pak je het aan?

Allereerst: waarom zou je het doen?

De eerste reden die bij me opkomt is: het is gewoon hartstikke leuk! Het leven is uitdagend genoeg. Zorgen en problemen komen vanzelf op je pad, daar hoef je je best niet voor te doen. Het is super waardevol en gewoon goed voor de balans, ja gezond zelfs! om jezelf af en toe te trakteren op een feestje. Je geeft jezelf en je naasten een boost positieve energie die fungeert als stootkussentje voor mindere tijden.

Dat als eerste.

Ten tweede, en daar wordt het zakelijk extra interessant: een moment van betekenis verbindt! Samen stilstaan bij iets belangrijks en daar een moment van betekenis van maken haalt de banden aan. 

Om bij het voorbeeld van mijn eigen viering te blijven: ik had allerlei mensen uitgenodigd die onderdeel zijn van de ontstaansgeschiedenis en de ontwikkeling van mijn bedrijf de afgelopen tien jaar. Ik heb ervoor gezorgd dat alle aanwezigen genoemd werden in het verhaal van mijn terugblik op de afgelopen tien jaar. Dat was heel fijn, warm en verbindend voor die mensen. Ik zag ze glunderen! En het was niet nep of gekunsteld maar oprecht: ze zíjn verbonden aan mijn bedrijf, ze zíjn onderdeel van mijn verhaal. Het enige dat ik deed, is dat expliciet maken. Daardoor is hun verbinding met mijn zaak sterker geworden: omdat ze aan het licht kwam.

Bovendien hebben we nu samen een bijzondere ervaring als gemeenschappelijke herinnering. Dat verbindt ook: “Heej, jij was er ook bij! Weet je nog? Was gaaf hè?” De mensen die er niet waren hebben iets gemist, en de mensen die er wel waren en ik delen samen iets warms en fijns en verbindends: we hebben samen die bijzondere dag meegemaakt. Ook dat geeft een stootkussentje voor eventuele mindere tijden.

Het tweede argument is dus: samen een moment van betekenis beleven is goed voor de relatie.

Tot slot is het strategisch verstandig om af en toe stil te staan. Want met zo’n moment van betekenis doe je in feite niets anders dan wat je ook bij een goede strategische sessie doet: stilstaan, terugblikken en vooruitblikken. Bij zo’n moment van bezinning denk je na waar je vandaan komt en wat je daarvan geleerd hebt; waar je nu staat en of je daar tevreden mee bent; wat je nog wilt bereiken, wat daarvoor nodig is en wat nu de volgende stap is.

Regelmatig op die manier stilstaan bij het wel en wee van jezelf, je carrière of je bedrijf, verhoogt het gevoel van eigenaarschap over je leven. Je krijgt daarna meer dingen voor elkaar en bent meer tevreden met de resultaten, omdat je je hebt ingezet voor dat waarvan je had bedacht dat je het belangrijk vond. Omdat je verantwoordelijkheid neemt en ook resultaten ziet, voel je je trots en ervaar je een verhoogd gevoel van eigenwaarde en meer zelfvertrouwen dan als je alles op z’n beloop had laten gaan.

In het geval van mijn eigen jubileum voelt de viering achteraf als een keerpunt. Alsof de kinder- en pubertijd van mijn bedrijf voorbij is en Moment van Betekenis nu meerderjarig is geworden.

Tijdens die viering heb ik verteld hoe het idee van moment van betekenis is ontstaan; hoe ik het bedrijf heb opgericht; waar ik me de eerste acht jaar mee bezig heb gehouden; hoe ik de afgelopen twee jaar bezig ben geweest met de transitie van de particuliere naar de zakelijke markt; en welke ambities ik heb voor het aankomende decennium. Omdat ik dit verhaal ging houden, ging ik nadenken over mijn ambities en ze expliciet verwoorden. En omdat ik mijn ambities deelde met anderen, ontstond er ruimte voor steunbetuigingen. Hartverwarmende woorden die een waardevol stootkussentje vormen voor mogelijke episodes van vertwijfeling.

Stel je voor dat ik dit jubileum ongemerkt voorbij had laten gaan! 

 • Dan was het ene decennium ongemerkt in het andere overgegaan; had ik minder bewust die overgang gemarkeerd en daarmee ook verzuimd bepaalde ambities te formuleren en bepaalde strategisch verstandige veranderingen te bewerkstelligen. 
 • Dan had ik mezelf deze warme verbindende ervaring met dierbaren uit mijn privé en zakelijke netwerk ontzegd. 
 • En vooral: dan had ik een heel fijne middag aan mijn neus voorbij laten gaan. 

Dit alles had ik niet gewild! Wat ben ik blij dat ik van mijn bedrijfsjubileum een moment van betekenis heb gemaakt!

Waarom? Omdat ik bewust wil leven. Ik wil vieren wat er te vieren valt. Ik wil af en toe fijne mensen om mij heen verzamelen om te voelen dat ik er niet alleen voor sta in het leven. Ik wil mijn bedrijf succesvol laten groeien en daar hoort af en toe stilstaan bij.

Deel je deze waarden? Dan hoop ik dat ik je ervan heb overtuigd dat je een volgend moment van betekenis van jezelf of van je organisatie niet ongemerkt voorbij moet laten gaan.

Kortom: Wat brengt een moment van betekenis je?

 1. Pret, plezier, lol: positieve energie
 2. Het haalt de banden aan: je betrekt mensen bij wat belangrijk voor je is, je beleeft dit bijzondere moment samen, en samen deel je daarna een fijne, warme herinnering.
 3. Bezinning en strategisch bewustzijn: bewustere keuzes, die beter bij je passen, meer grip op je leven en op de ontwikkeling van je zaak, betere resultaten, hogere tevredenheid, een gevoel trots en groter zelfvertrouwen.

Wat zijn mogelijke aanleidingen?

Ik kan eindeloze aanleidingen bedenken om een moment van betekenis te houden. 

Hier een paar suggesties, gericht op organisaties:

 • Je bedrijf is jarig en dat wil je vieren.
 • Je richt een nieuw bedrijf op. Je wilt dat vieren want je bent blij en hoopvol; je wilt er aandacht en publiciteit voor vragen;  en je wilt je bedrijf een energieke, positieve start geven.
 • Je heft een bedrijf, organisatie of samenwerkingsverband op. Je wilt het netjes afronden, mensen bedanken en stilstaan bij wat die periode jullie gebracht heeft.

Je kunt een moment van bezinning ook met jezelf alleen houden; of met je partner of een dierbare vriend of vriendin. In dat geval komt er geen publiek bij kijken en gaat de verbindingsvlieger niet op, of beperkt. Het verhoogde bewustzijn en de strategische waarde blijven echter staan. 

Denk aan de volgende aanleidingen:

 • Je start een nieuwe baan en wilt nadenken wat je anders en hetzelfde wilt gaan doen dan in je vorige baan. Je wil bepaalde doelen formuleren over wat je wil bereiken in deze nieuwe fase, wat je wilt leren, wat je aandachtspunten zijn, en jezelf waarschuwen voor je bekende valkuilen.
 • Je maakt een carrièreswitch. Je wilt de afgelopen fase in je werkzame leven bewust afsluiten en de volgende fase met frisse schone en nieuwe energie openen.
 • Je gaat met pensioen. Je wilt terugblikken op je carrière, een duidelijke transitie markeren en jezelf klaarmaken voor de volgende levensfase.
 • Je bent ziek geweest. Je wilt de zieke episode graag achter je laten en een nieuw begin markeren.

… Er zijn zoveel transitiemomenten in het leven die aandacht verdienen! En het is zó waardevol om er bewust bij stil te staan. Vaak ken je de waarde er niet van tot je het een keer ervaren hebt. Of moet er eerst iets ernstigs gebeuren voordat je de toegevoegde waarde van bewust leven inziet. 

Volgens mij is het niet nodig daarop te wachten. Of, zoals een van de bezoekers van mijn jubileum mij achteraf mailde: 

Wat was het geweldig de viering van het 10 jarig bestaan. Zo leuk om je in actie te zien. Het heeft me ook wel aan het denken gezet. Er moet heel veel meer gevierd worden.

Hoe pak je het aan?

Een moment van betekenis kent altijd drie onderdelen. Het zwaartepunt is afhankelijk van de situatie. De drie onderdelen zijn:

 1. Terugblikken: waar komen we vandaan en wat hebben we geleerd?
 2. Stilstaan: waar staan we nu en hoe is dat voor ons?
 3. Vooruitblikken: wat staat ons te wachten en waar willen we heen?

Hoe je hier een interessant, afwisselend, evenwichtig, inhoudelijk én humorvol geheel van maakt, dat is mijn vak. Wellicht ga ik daar een andere keer een blog over schrijven, voor de doe-het-zelf-ers.

Heb je nu al te maken met een aanleiding en wil je graag hulp bij het vormgeven van jouw moment van betekenis? Wees welkom en neem contact met me op! Ik denk graag met je mee.

Afbeelding met tekst

Automatisch gegenereerde beschrijving
Gouden kaarten op de bus! Zo zag de uitnodiging voor mijn
jubileum eruit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Contact

Moment van Betekenis
Louise de Colignylaan 1
2252 KL Voorschoten

Volg mij

Waar ben je naar op zoek?