Laatst was ik op een huishoudbeurs. Mijn hockeyteam en ik liepen daar in onze sportkleding rond om de naamsbekendheid van onze sponsor te vergroten. Er was ook een lokaal radiostation aanwezig. We bedachten dat het wel gaaf zou zijn als we daar iets konden vertellen over onze sponsor. “Ja Soof, jij bent goed met praten in het openbaar”. Mijn lieftallige teamgenootjes duwden mij naar voren om geïnterviewd te worden.In zo´n geval moet je improviseren. Gelukkig liep het muziekje nog even en kon ik nadenken over wat ik wilde zeggen. Want je begrijpt: ik wilde niet voor schut staan op de radio.
In één minuut een pakkende speech improviseren: hieronder lees je hoe je dat doet.
ps) Laat je het me weten als je het toepast? Ik ben benieuwd naar je ervaringen.
Soms moet of wil je ineens wat zeggen.
Je neemt het woord, alle ogen richten zich op jou. Je steekt van wal zonder zelf te weten waar je heen gaat. Je raakt verwikkeld in een verhaal zonder kop of staart. Je stamelt wat woorden – is dit het einde? Mensen staren je aan, weten niet of ze moeten klappen of dat er nog wat komt. En achteraf weten ze eigenlijk ook niet wat je nou precies gezegd hebt.
Op zijn zachtst gezegd: niet echt een memorabel optreden. Rood van schaamte en gegeneerd over je impulsieve beslissing neem je je voor om nooit meer te speechen.
Gelukkig is dit helemaal niet nodig. Met de volgende tips kun je altijd en overal in één minuut een pakkende speech improviseren.
Regel 1: Neem inderdaad die ene minuut
Je denkt missschien dat improviseren altijd volledig onvoorbereid is, maar dat is niet waar. Om goed te improviseren heb je een kader nodig. Voor het bedenken daarvan heb je gelukkig niet veel tijd nodig. Dus, neem inderdaad een minuut om je voor te bereiden. Concentreer je en denk de volgende twee punten uit. Schrijf ze eventueel in steekwoorden op. De achterkant van een bierviltje is ruim zat.
Regel 2: Kies één lijn, één boodschap
Als je improviseert, verwacht niemand een lange of veelomvattende speech van je. Één onderwerp is dus genoeg. Door je tot één kernboodschap te beperken, is je speech voor je publiek goed te overzien. Ze zullen begrijpen en onthouden wat je zegt. Bovendien creëer je zo voor jezelf een veld waarbinnen je verder kunt improviseren. Wel bewegingsvrijheid, geen risico om te verdwalen. Bedenk dus één kernboodschap die je wilt overdragen. En houd die lijn tijdens het improviseren constant in gedachten.
Regel 3: Bedenk alvast je laatste zin
Als je improviseert, is het risico dat je niet tot een einde komt.Maar niemand zit te wachten op een ellenlange speech. Of je stopt te abrupt. Mensen snappen dan niet dat dit het einde is en weten niet wat ze moeten doen: doorgaan met luisteren of klappen? Luisteraars willen graag weten waar ze aan toe zijn. En jij wilt ook houvast hebben, want improviseren is al spannend genoeg. Door van te voren te bedenken hoe je afsluit, verzeker je jezelf van een duidelijk einde en van een applaus. Bedenk dus van te voren je laatste zin. En houd je daaraan.
Een slotzin kan bijvoorbeeld zijn:
- Dan wil ik nu graag een toast uitbrengen op…
- Op naar nog een jaar vol …!
- Dus, samenvattend, geef ik je als vraag mee vanavond: …wie denk jíj dat de mol is?
Of, wat altijd werkt:
- Ik dank u voor uw aandacht.
Of natuurlijk, als je op de radio bent:
- En dan nu… Alecto Dames 5 met Beyoncé!
Dus:
Moet of wil je ineens wat zeggen?
- Concentreer je één minuut.
- Bedenk wat je boodschap wordt. Die boodschap is in feite maar één zin, die je tijdens je improvisatie op verschillende manieren gaat herhalen, onderbouwen en illustreren.
- Bedenk de zin waarmee je afsluit.
Zo zul je vol vertrouwen het woord nemen: met een kader voor je improvisatie en een duidelijk eindstation. Mensen zullen begrijpen en onthouden wat je zegt. En ze zullen je een duidelijk applaus geven. Succes gegarandeerd!
Heb je hier wat aan? Benieuwd hoe ik je verder kan helpen?
Kun je hier wat mee? Ga je het gebruiken of heb je het al gedaan? Vertel! Laat je reactie achter op mijn website. Je kunt daar ook meer lezen over hoe ik je kan helpen met je speech en wat mensen vonden van mijn hulp.
PS) Hoe is het afgelopen met mijn radio optreden?
Smaakt dit naar meer?
Vond je deze tips goed? Wil je wel deze kant op met je toespraak maar weet je niet zeker of dat in je eentje lukt? Geen probleem: ik ben er om te helpen. Op basis van jaren ervaring bied ik verschillende pakketten speechhulp, voor ieder wat wils: opstarthulp met een telefonische brainstormsessie, het reviewen van een tekst die je al schreef, het hele schrijfproces begeleiden of live oefenen: alles kan.