Als je met dierbaren rond de tafel zit, of met collega’s aan de kerstborrel, kan het mooi zijn iets te zeggen: een toost uitbrengen en samen het glas heffen op het samenzijn. Maar het is lastig om dat goed te doen. Toosts kunnen heel saai worden als ze lang en onpersoonlijk zijn, of juist veel te emotioneel waardoor mensen zich ongemakkelijk voelen.
Lees hieronder hoe je in vier stappen een mooie, korte, toost uitbrengt.
In 4 stappen naar een mooie, korte, toost
Je kent het wel. Je zit aan een diner en iemand brengt een toost uit. Het verhaal is nét te lang (je snakt naar een slok!) en achteraf weet je niet goed wat er gezegd is omdat je je niet aangesproken voelde. Je zou haast zeggen: had dan liever niets gezegd. Maar misschien vind je dat ook jammer. Het is tenslotte toch ook wel bijzonder dat jullie allemaal met elkaar zijn en een mooi moment om bij stil te staan.
Zou je zelf een toost willen uitbrengen maar weet je niet wat je dan moet zeggen?
Hieronder help ik je in vier stappen naar een mooie, korte toost. Mensen zullen aandachtig naar je luisteren en je achteraf dankbaar zijn voor je mooie woorden.
1) Kijk de mensen met wie je bent, aan
Als je de aanwezigen aankijkt, voelen ze zich aangesproken en houd je hun aandacht vast. Kleine beweging, groot effect.
Neem het woord en kijk alle mensen met wie je bent, terwijl je praat, stuk voor stuk rustig aan. Je zult merken dat het verbindend werkt.
2) Vertel wat dat met je doet
Als je iets over jezelf vertelt en de mensen om je heen daarbij betrekt, wordt je toost persoonlijk. Het is spannend, maar doe het toch: vertel wat je voelt als je zo om je heen kijkt en de mensen ziet met wie je bent.
Misschien moet je wel denken aan wat jullie afgelopen jaar met elkaar hebben meegemaakt, hoeveel werk jullie hebben verzet en hoe trots je daarop bent. Misschien is het een jaar geleden dat jullie met deze groep vrienden of familie bij elkaar waren, en ben je blij al die mensen weer te zien. Misschien staat er jullie volgend jaar iets spannends te wachten en is het nu stilte voor de storm. Alles kan!
Kijk rond en vertel wat je ziet. Of, bij de voorbereiding van je toost: stel jezelf voor dat je daar straks staat en bedenk waar je dan aan denkt en hoe je je dan voelt.
3) Wees eerlijk en houd het kort
Door eerlijk te zeggen hoe de dingen voor je zijn, creëer je verbondenheid. Mensen kunnen je geluk delen of je troosten indien nodig.
- Kijk je rond en voel je je gezegend met zoveel lieve mensen om je heen? Zeg dat dan.
- Ben je verdrietig omdat je iemand mist? Zeg dat dan ook.
- Zie en weet je dat iemand het moeilijk heeft? Benoem dat dan. Voorzichtig.
Anderzijds wil je niet verzanden in een té emotionele speech. Dat vinden mensen niet fijn. Bovendien verlies je misschien grip op wat je zegt als je je eenmaal laat gaan en wordt het te lang.
Dus. Het luistert nauw, maar je kunt het wel: wees eerlijk over wat je voelt, én houd het kort.
4) Eindig met een positieve noot
Het laatste wat je wilt, is de sfeer verpesten. Je wilt graag dat de sfeer na jouw toost evengoed of zelfs beter is dan daarvoor. Eindig dus op een positieve noot, bijvoorbeeld met een wens:
- Ik breng een toost uit: dat we aankomend jaar net zo’n goed team mogen zijn als dit jaar!
- Dat we ons steeds verder mogen ontwikkelen en blijven leren van onze fouten.
- Dat we volgend jaar, naast het harde werken, ook regelmatig iets gezelligs met elkaar mogen doen.
Of, in de persoonlijke sfeer:
- Ik breng een toost uit: op de dierbare herinneringen aan onze overleden moeder.
- Ik spreek een wens uit: dat het nieuwe jaar persoon xx makkelijker moge afgaan!
5) Bonustip
Een grapje is niet verboden, en iemand liefdevol in de zeik nemen ook niet 🙂
Dus:
Wil je het glas heffen en iets zeggen?
- Kijk om je heen naar de mensen met wie je bent.
- Vertel wat het je doet om daar met die mensen te zijn.
- Benoem je gevoel eerlijk én houd het kort.
- Eindig met iets positiefs of hoopvols.
- Je mag best een grapje maken (maar dat is niet verplicht).
Als je deze tips opvolgt, zul je zien dat zowel jij als je gezelschap blij zult zijn dat je iets gezegd hebt. Dat je woorden de mensen om je heen geraakt zullen hebben en dat het gevoel van verbondenheid gegroeid zal zijn. Een mooi begin van het samenzijn!
Deel je ervaring
Smaakt dit naar meer?
Vond je deze tips goed? Wil je wel deze kant op met je toespraak maar weet je niet zeker of dat in je eentje lukt? Geen probleem: ik ben er om te helpen. Op basis van jaren ervaring bied ik verschillende pakketten speechhulp, voor ieder wat wils: opstarthulp met een telefonische brainstormsessie, het reviewen van een tekst die je al schreef, het hele schrijfproces begeleiden of live oefenen: alles kan. Zie hier voor meer informatie: Speechhulp – Moment van Betekenis
3 reacties
dankje, sophie,
deze bijdrage komt voor mij niet helemaal als een verrassing en ik ga hem twee keer en actief toepassen : 1. gisteren hadden wij het jaarlijke kerstdiner met onze huwelijkskring (wat is dat nou weer??) en daar hebben we echt een heel mooi rondje gemaakt! en 2. vrijdag zitten wij ook met z’n achten aan de dis, maar dan ons hele gezin en daar ga ik (stellig, zeg ik nu) iedereen en persoonlijk langs met een enkel woord en bemoediging; hoe moeilijk en emotioneel ook, ik kijk er nu al naar uit!!
Goed Wouter! Dank voor je reactie en voor je enthousiaste toepassing. Laat je mij en je medelezers naderhand weten hoe het ging? En: denk je erom het kort te houden?
Groet! Sophie
Nuttig!
Maar gewoon even meegeven: een toost kan je uitbrengen,
en een toast kan je ’s morgens eten bij het ontbijt.
Groeten,
Dries