Maakbaarheid en nederigheid

Prikkelende vraag, Hoe in control voel jij je?

Ik was laatst in de Alpen in een chalet, behoorlijk afgelegen, met maar nét zoveel elektriciteit als één zonnepaneel in een dag kan opslaan, om ons heen alleen maar bomen, rotsen, sneeuw en natuurlijk bergen, bespikkeld met andere chalets die rookpluimen de blauwe lucht in stuurden. Een enkele kronkelende weg waar je heel af en toe een auto zag rijden en soms werd de stilte doorbroken door het geluid van een kettingzaag. 

Wie in de bergen vertoeft kan onmogelijk leiden aan grootheidswaanzin. In de bergen voel en zie je aan alles de grootte van de aarde en onze eigen nietigheid. 

Ik moest denken aan mijn eigen omgeving, een keurig aangeharkte woonwijk met rijtjeshuizen, auto’s, fietsen en treinen, aan al die mensen die dagelijks naar de stad gaan om te gaan werken in grote torens. Binnen deze stadse, door de mens gemaakte omgeving, is het makkelijker om te vergeten hoe groot de wereld is en om te denken dat je alles onder controle hebt en dat je overal invloed op hebt. Maar vergis je niet, dat is niet waar. Ik ben er ten diepste van overtuigd dat wij als mensen heel erg klein zijn en dat nederigheid gepast is. Ik geloof zeker ook dat ieder van ons de verantwoordelijkheid draagt voor zijn/haar eigen leven en daar binnen zijn cirkel van invloed zoveel mogelijk eigenaarschap van moet nemen.

Deze twee overtuigingen leiden tot de volgende conclusie: Volgende keer als je door je woonwijk fiets, als je zit in de trein, als je vertoeft in die bebouwde gecontroleerde omgeving, denk dan aan mijn verhaal, denk aan de grootsheid van de wereld, en voel je nederig, misschien neem je dan een andere beslissing, misschien wind je je iets minder op, misschien neem je jezelf iets minder serieus. 

WIl je meer van dit soort verfrissende, wat tegendraadse ideeën, boek mij dan voor een inspiratiesessie, kijk hier voor meer informatie.

Ik wens je een mooie dag, 

groeten Sophie  

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Contact

Moment van Betekenis
Louise de Colignylaan 1
2252 KL Voorschoten

Volg mij

Waar ben je naar op zoek?