Maakbaarheid en nederigheid

Ik was eens op vakantie in de Alpen. Ik zat met mijn gezin in een chalet, behoorlijk afgelegen, met zoveel elektriciteit als een enkel zonnepaneel op een dag kan opslaan.

Om ons heen zag je alleen maar bomen, rotsen, sneeuw en natuurlijk bergen. De bergen waren hier en daar bespikkeld met huisjes. Sommige daarvan stuurden een rookpluim de lucht in. Over de heuvels en bergen zag je hier een daar een kronkelende weg. Heel af en toe zag je daar een auto op rijden. Soms werd de stilte om ons heen doorbroken door het geluid van een kettingzaag iets verderop. Ik vond het daar mooi, fijn en rustig.

En ik realiseerde me: wie in de bergen vertoeft, kan onmógelijk lijden aan grootheidswaanzin! In de bergen voel en zie je aan alles hoe groot de wereld is en hoe klein wij mensen zijn. Volgens mij is het in zo’n omgeving onmogelijk jezelf voor te houden dat wij mensen het allemaal voor zeggen hebben.

Ik moest denken aan mijn eigen woonomgeving: een keurig aangeharkte woonwijk met rijtjeshuizen, auto’s, fietsen en treinen. Ik moest denken aan alle mensen die dagelijks met vervoersmiddelen naar de stad reizen om daar te gaan werken, vaak in grote gebouwen.

Binnen een stadse, door de mens gemaakte omgeving, is het makkelijk om te vergeten hoe groot de wereld is. Het is makkelijk om te denken dat je alles onder wel ongeveer onder controle hebt en dat je overal invloed op hebt.

Maar vergis je niet, dat is niet waar.

Ik ben er ten diepste van overtuigd dat wij als mensen heel erg klein zijn en dat nederigheid gepast is. Daarnaast geloof ik dat ieder van ons de verantwoordelijkheid draagt voor zijn of haar eigen leven, en daar binnen diens cirkel van invloed zoveel mogelijk eigenaarschap van moet nemen.

Deze twee overtuigingen leiden mij tot de volgende uitnodiging aan jou, beste lezer:

Volgende keer als je door je woonwijk fietst, als je in de trein zit, als je vertoeft in die bebouwde gecontroleerde omgeving: denk dan aan de bergen. Zoom even uit en denk aan de grootsheid van de wereld. Misschien wind je je wel iets minder op, misschien neem je jezelf iets minder serieus. Misschien neem je wel een andere beslissing.

Tot zover de inspiratie van de dag!

Met beste groet, Sophie

PS) Wil je je team trakteren op meer reflecties om het alledag te ontstijgen? Overweeg dan een inspiratiesessie van Moment van Betekenis. Kijk hier voor meer informatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Contact

Moment van Betekenis
Louise de Colignylaan 1
2252 KL Voorschoten

Volg mij

Waar ben je naar op zoek?