Inspiratie – Januari

Denk jij ook altijd: ‘Laat januari alsjeblieft zo snel mogelijk voorbij zijn, wat een rotmaand! Geen feesten meer, maar ook nog geen licht, én geen puf, bah! Kom maar op met die lente!’ Dat had ik wel, net als een aantal deelnemers van mijn online inspiratieshot in het thema januari.

Maar zo hoef je januari dus niet te zien. Januari heeft een functie, zo heb ik geleerd. En als je je daaraan overgeeft, wordt januari beter te verdragen. Sterker nog, misschien kun je ervan genieten.

De stilte in januari heeft dezelfde functie als de stilte in de nacht. Het gebrek aan puf in januari kun je vergelijken met het feit dat je om 4 uur ’s ochtends ook nog niet helder en productief bent. De winter is namelijk ‘de nacht van het jaar’. Slaap is onmisbaar als je overdag productief wilt zijn. Zo ook is winterse stilte en rust essentieel voor de ontwikkeling van alles wat dit jaar nog gaat komen.

Dit is een heel andere visie op januari dan we gewend zijn, of in ieder geval dan ik gewend ben. Hij komt uit het boek van Mitzi Gras, ‘Stille raad van het seizoen’, waar ik wel vaker over schrijf. We zijn gewend ons in december rot te rennen om vóór kerst van alles af te maken. Na twee weken kerstreces vinden we het tijd om weer te starten en willen we knallen met het nieuwe jaar!

Zo ook ik. Ik sta te popelen! Ik ben altijd vol ideeën en aan de start van dit nieuwe jaar kan ook ik niet wachten met het uitrollen van mijn mooie plannen.

Maar goed, als ik Gras moet geloven, moeten we met zijn allen in januari dus nog even rustig aan doen. Veel slapen; fijne dingen lezen; prettig gezelschap opzoeken; het leven klein en eenvoudig houden; nog geen hoge eisen stellen. “Zo dadelijk barst de lente los en is er werk aan de winkel, nu hoef je nog niets.”

Ik vind dit verfrissend tegendraads. Uitdagend. Ik ga het misschien niet helemaal volgen, maar laat me er graag door inspireren.

Als je een grote organisatie runt denk je nu misschien: ‘Ja, en hier hebben we dus echt geen tijd voor.’ Daar kan ik me iets bij voorstellen: in een grote organisatie er is altijd wel werk aan de winkel!

Wil je toch iets meenemen van deze januari-inspiratieshot? Dan heb je misschien iets aan wat een van de deelnemers van mijn online inspiratieshot vertelde. Hij is operationeel directeur van een in ijzingwekkend tempo groeiende start-up en hij zei:

Het was bij ons per ongeluk zo dat we in december de plannen voor het nieuwe jaar nog niet afhadden; maar eigenlijk is januari dus een heel goede tijd om nog even pas op de plaats te doen! Om bij elkaar te gaan zitten en op rustig tempo te bedenken wat we willen voor het nieuwe jaar.

Dus. Ik nodig je uit. Leg je gebruikelijke ongeduld en frustratie over deze stille, grijze maand opzij en probeer, daar waar het kan, wat rust in te bouwen. Laat je me weten of het lukt?

Groet! Sophie

Koop hier je eigen exemplaar van het boek van Mitzi Gras: https://www.mitzigras.nl/portfolio/stille-raad-van-het-seizoen/

Wil je een inspiratiesessie met je team in het thema stille raad van het seizoen? Of een lezing over dit onderwerp? Gaaf! Wees welkom! Neem contact met me op.

Contact

Moment van Betekenis
Louise de Colignylaan 1
2252 KL Voorschoten

Volg mij

Waar ben je naar op zoek?