Inspiratie – Oktober

Durf jij los te laten wat niet werkt zonder te weten wat er in de plaats komt?

Oktober staat in het teken van verval en vernieuwing. Bomen laten hun bladeren los, dat vormt vruchtbare grond voor volgend jaar. Uitgebloeide bloemen laten zaden achter, daaruit groeit volgend jaar iets nieuws.

Oktober is een tijd van loslaten én van belofte dus. Maar er zit nogal wat tijd tussen dat loslaten (nu, in de herfst en winter) en dat het nieuwe komt (aankomende lente pas!). Dus, spannende vraag: in hoeverre durf jij nu dingen los te laten, zonder nog zicht te hebben op wat er komt?

Oktober is de maand van verval en vernieuwing, lees ik in het boekje van Mitzi Gras, Stille raad van het seizoen. Nou, lekker dan. Verval is echt niet sexy!

Dat klopt. In onze maatschappij wordt verval gezien als iets negatiefs: het is het einde van iets en daar houden we niet van. We hebben geleerd dat we altijd dóór moeten en altijd productief moeten zijn. Hoezo loslaten en maar zien?! Echt niet!

Daarom vind ik het boekje van Gras zo inspirerend. Ik vind het verfrissend tegendraads. Het daagt jou en mij uit om niet 24/7, 365 dagen per jaar, te rennen en druk op onszelf te zetten, maar mee te bewegen met het seizoen. Omdat het dan beter met je gaat. Omdat je werk je dan makkelijker afgaat. Omdat dingen ‘natuurlijker’ gaan.

Ik vind het mooi en sinds ik maandelijks het betreffende hoofdstuk lees en de gedachten eruit probeer toe te passen in mijn werk- en privéleven, voel ik meer balans. Dat is fijn, dat gun ik iedereen. Daarom deel ik de kern van Gras’ boodschap maandelijks in een blog.

Gras geeft ons voor oktober twee vragen en twee uitnodigingen:

Vraag 1: Waar probeer je keer op keer iets voor elkaar te krijgen zonder resultaat? Wat kost inspanning en levert niets op?

Vraag 2: Wat gaat vanzelf en voelt moeiteloos aan?

Uitnodiging 1: Laat de zaken wat meer op hun beloop, zit er niet teveel bovenop. Focus op wat vanzelf gaat en laat de rest los.

Uitnodiging 2: Waar je inspanningen vruchteloos zijn: doe eens een stap terug. Laat het gezwoeg los en kijk wat er gebeurt. Vertrouw erop dat het goed komt, zij het misschien niet op de manier die jij voor ogen hebt.

Smaakt het naar meer? Wil je het hele oktober-hoofdstuk lezen? Daar staat nog veel meer boeiends in. Ik kan het je van harte aanbevelen. Bestel hier je eigen exemplaar. Heb je zin om hier met een groep of met je team mee aan de slag te gaan? Kijk bij mijn inspiratiesessies wat ik voor je kan doen.

Een fijne oktobermaand gewenst!

Groet, Sophie

PS) De afbeeldingen komen ook uit het boekje van Mitzi Gras.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Contact

Moment van Betekenis
Louise de Colignylaan 1
2252 KL Voorschoten

Volg mij

Waar ben je naar op zoek?