Mensen slopen doe je zo: 4 gegarandeerd funeste gewoontes van leidinggeven.

Een vriendin van mij is vertrokken bij de zaak waar ze jarenlang toegewijd heeft gewerkt. En zij is niet de enige, dit gebeurt aan de lopende band: professionals die van hun werk houden, het een hele tijd volhouden, echt hun best doen om de zaak en zichzelf overeind te houden, maar uiteindelijk vertrekken omdat het gewoon niet meer te doen is. 

“People don’t leave bad jobs, they leave bad bosses”. Die spreuk leerde ik laatst en lijkt hier aan de orde. 

Het ingewikkelde is: geen van jullie zal zichzelf een slechte leidinggevende noemen. Maar ze zijn er wel! Dus… hoe zit het? Waar doe je goed aan, waar niet? Wat kan niet zo’n kwaad en wat heel erg wel? 

Vandaag deel ik vier gegarandeerd funeste gewoontes van leidinggevenden. Blinde vlekken misschien, want je bedoelt het echt niet slecht! Maar hier komt’ie: mensen slopen doe je zo: 

  1. Valt er iemand uit? Jammer. En dóór. Er is geen geld voor vervanging, of het geld is er wel maar er zijn geen mensen te vinden. Verdeel het werk dus over de andere teamleden. Een schepje erbij kunnen ze prima hebben. 
  1. Heb je het gevoel dat een van je teamleden niet helemaal lekker gaat? Wacht tot hij of zij zelf om hulp vraagt. Het zijn tenslotte volwassenen. 
  1. Geeft een werknemer bij jou aan dat het teveel is? Wees positief. Steek hem of haar een hart onder de riem. Zeg dingen als: “Kop op, het valt wel mee, het is tijdelijk. Je kunt het, ik vertrouw jou! Misschien moet je je minder druk maken.” 
  1. Vanuit jouw positie heb je belangrijke zaken te doen. Strategie, begroting, cijfers, vacatures. Focus daarop. Je mensen redden zich wel. 

Is bovenstaande herkenbaar voor jou? Heb je daarnaast, behalve vacatures die je niet gevuld krijgt, ook zorgen om ziekteverzuim en personeelsverloop? In mijn ogen is dat niet meer dan logisch. Mensen zijn namelijk geen duracell-konijnen en hun toewijding is niet bedoeld om misbruik van te maken. 

Gelukkig hoeft het zo niet te gaan. Gelukkig hóef je je mensen niet onbewust te slopen door structurele overbelasting. Het kan ook anders. Er zíjn manieren om je mensen langdurig inzetbaar te houden, ook als er uitval is. 

Hoe? Dat lees je in mijn volgende blog. Stay tuned. 

Menslievende groet, van Soof 

#goedwerkgeverschap #leidinggeven #mensen #geenrobots #belastbaarheid #realiteitszin 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Contact

Moment van Betekenis
Louise de Colignylaan 1
2252 KL Voorschoten

Volg mij

Waar ben je naar op zoek?