Mijn gouden tip voor klein dagelijks geluk

Geluk op kleine schaal

Vandaag deel ik één van mijn geheimen met je.Drie jaar geleden had ik het op mijn werk heel zwaar. Ik kon niet wachten tot de zomervakantie. Om mezelf een beetje op de been te houden, ging ik ‘de lichtpuntjes op mijn dag’ bijhouden. Dat waren vaak kleine geinige situaties met leerlingen waar ik om moest lachen. Ik schreef die momentjes op.Als ik het dan weer even niet zag zitten, las ik ze over. Dan kon ik er weer tegenaan.Ik ben het daarna blijven doen. Met een iets minder dramatische naam spaar ik nu *gouden momentjes*. Hieronder vertel ik je meer over dit geheim van mij voor klein dagelijks geluk.


Mijn gouden tip voor klein dagelijks geluk

Zoals iedereen ben ook ik op zoek naar geluk.

Het Grote Geluk, dat wil ik!

Net toen ik was begonnen met lichtpuntjes opschrijven, kreeg ik deze kaart (de tekening is van Patrick Chauvet en de kaart van Cartes d´Art):

En dat is geloof ik het geheim:

Het Grote Geluk is de opstelsom van allemaal kleine gelukjes.

Sindsdien spaar ik dus ijverig kleine gelukjes. Ik noem ze *gouden momentjes*.

Dat is dan ook mijn gouden tip voor klein dagelijks geluk:

Mijn geheim: Spaar Gouden Momentjes

Wat zijn gouden momentjes?

Kleine heerlijke momentjes. Dat zal voor iedereen anders zijn. Mij overkomt het meestal. Ik ben ergens mee bezig en dan ineens: *Flits!* De gedachte: dit vind ik leuk! Of: híer geniet ik van! Of gewoon: waow!

Bijvoorbeeld, uit mijn collectie:

 • Hoe de meisjes van 1F na de les altijd even blijven plakken
 • Woonkamer vol buren en kinderen: vrolijke chaos
 • Klets klets klets en ondertussen heel mooi wandelen met een vriendin
 • Dansen met mijn babyzoontje op ‘Sonnentanz’ van Klankkarousell
 • Die hele berm bij de ingang van Voorschoten: een gele zee van narcissen!
 • Op de bank en twee mannetjes tegen me aan

Hoe ziet dat ‘sparen’ er concreet uit?

Gouden momentjes bewaren kan op allerlei manieren. Je kunt bijvoorbeeld een voorwerp bewaren als herinnering aan dat moment, een foto maken, of het op Facebook posten.

Als ik zo’n gouden moment beleef, probeer ik hem te onthouden; ’s avonds schrijf ik hem op.

A3 vel op ooghoogte en pennen bij de hand

Ik heb aan mijn klerenkast een bord hangen, gewoon een A3 vel papier. En daar liggen altijd pennen naast. ’s Avonds voor het slapen sta ik vaak even naar dat bord te staren. Dan lees ik momentjes over en schrijf er eventueel een nieuwe bij.

Hieronder zie je op de foto hoe zo’n bord van mij eruit ziet. De foto is gemaakt door EELK.

Ik heb inmiddels al aardig wat van die vellen vol. Op een gegeven moment zei ik tegen mijn Maarten: “Moet je voorstellen, als ik later oud en krakkemikkig ben, en mijn hele huis hangt vol met vellen gouden momentjes! Dan heb ik echt een mooi leven gehad!”

Waarom zou je dit doen?

Buffer

Soms heb je wel eens wat mindere dagen. Dan is het heerlijk om mooie momenten te kunnen herbeleven door ze even over te lezen.

Het is dus een buffer waar je in moeilijke tijden op kunt teren.

Bewustwording

Voor tobbers zoals ik is het een manier om stil te staan bij wat er wél goed gaat. Als ik dan zo’n blad zie, denk ik: waow, wat ben ik eigenlijk gelukkig!

Het helpt me te relativeren en bewust te worden van de mooie dingen.

Kazig misschien maar het werkt

Als ik het zo schrijf, vind ik het haast een beetje kazig klinken. Maar het werkt echt. Ik kan het je aanraden.

Dus:

Zoek jij, net als ik, het Grote Geluk? Begin dan met het sparen van kleine geluksmomentjes.

 • Schrijf ze op
 • Hang ze in het zicht
 • En geniet er nog lang van na door ze regelmatig over te lezen.

Het zal je zo nodig door moeilijke tijden heen helpen en je dagelijks doen glimlachen!

Wil je je mening hierover delen?

Vind je dit artikel leuk of inderdaad een beetje kazig, doe je iets vergelijkbaars of heb je je eigen tip om gelukkig te worden? Laat hier een reactie achter, mail of bel me. Ik vind het leuk om van je te horen.

4 reacties

 1. mijn Janneke-knuffel is nogal weg van ‘de maakbaarheid van het geluk’ van Sonja Lyubomirsky (2008, oorspronkelijke titel ’the how of happiness’ ; ze is hoogleraar psychologie en doet al 20 jaar onderzoek naar geluk…..

  1. Ha Wouter!
   Dank voor deze leestip. Altijd goed voor wie meer en wetenschappelijk verantwoorde stof over het onderwerp wil lezen.
   @andere lezer: ken jij ook relevante artikels, literatuur, websites? Post ze gerust!
   Groet, Sophie

 2. Hoi Sophie,

  Ik kwam toevallig op jouw website

  https://www.momentvanbetekenis.nl/mijn-gouden-tip-voor-klein-dagelijks-geluk/

  Mooi! en zo waar. Heel fraai.

  Het raakt 100% de kern van HappyWe. Ken je dat al?

  Chiel van der Linden heeft dit (4 jaar geleden) ontworpen om dagelijks kleine momentjes van geluk vast te leggen EN te delen met anderen.

  (om de 3 dagen wordt je in de app verbonden met max 8 anderen in het OneGoodThing Cafe – daarmee deel je OneGooTthing – de groep wisselt om de 3 dagen).

  Shared gratitude.

  Want ja, het nalezen geeft geluk, maar delen ook (happiness is the only thing that multiplies when shared).

  https://www.multiplyhappiness.nl

  https://www.youtube.com/watch?v=UXOkPIwUc2k

  HappyWe is gratis en vrij van advertenties.

  https://www.multiplyhappiness.nl/pureapppromise/

  Er is een grote groep die dit nu ook als dagelijkse gewoonte wil inbakken en die het al meer dan een jaar doet in de challenge 1000OneGoodThings die op 1 januari 2018 is gestart.

  https://nl-nl.facebook.com/1000OneGoodThings/

  Ik dacht ik laat het je even weten.

  Misschien zie ik je binnenkort op HappyWe in het OneGoodthing Cafe.

  Wens je een fijne dag!

Contact

Moment van Betekenis
Louise de Colignylaan 1
2252 KL Voorschoten

Volg mij

Waar ben je naar op zoek?