Naar het klooster om bij te komen

Ik heb weer sabbatweek gehad. Een zelfverzonnen concept dat me zeer goed bevalt: na zes weken leven en werken, houd ik een week rust. Het zit zo.  

Ik ervaar het leven en het werken als best intensief. Dat komt omdat ik beide met heel mijn hart doe. En omdat ik dingen intenser ervaar dan de gemiddelde mens, ben ik achter. Dus. Ik heb regelmatig stilte en prikkelarmoe nodig, om indrukken te verwerken en tot mezelf te komen. Anders raak ik overspannen. 

Om beide krachten in balans te houden – de ambitie enerzijds, de gevoeligheid anderzijds – heb ik drie jaar geleden de sabbatweek verzonnen. Ik gedij er goed onder. Wil je meer weten over hoe ik mijn sabbatweek inricht? Lees dan verder. 

Tijdens mijn sabbatweek doe ik een aantal vaste dingen: 

  • Allereerst, vertragen. Minder moeten, meer lucht. Ik en mijn herstel gaan voor. 
  • Opruimen en afronden: losse eindjes wegwerken, dossiers archiveren.  
  • Plus iedere keer één extra la of plank uitmesten, in huis of op kantoor. 
  • Bezinnen: terugblikken, evalueren, checken hoe de praktijk matcht met mijn jaarambities. 
  • Vooruitblikken. Werk plannen. Dingen regelen en klaarzetten voor de volgende zes weken. 
  • Er zit vaak ook wat verwennerij bij 😊. Een massage, een schoonheidsbehandeling, een paar uur shoppen met mezelf. 
  • Wat er sinds dit jaar ook als vast onderdeel bij is gekomen, is dat ik even weg ga van huis. Één, twee of drie nachtjes alleen zijn, het liefst in een klooster.  

Ik heb goede ervaringen met klooster Nieuw Sion in Diepenveen, nabij Deventer. Ik heb me ook een keer een keer teruggetrokken in het huis van mijn schoonouders toen ze op vakantie waren. En afgelopen sabbatweek was ik, vlakbij huis, in het centrum van DenHaag bij de broeders van Sint Jan.  

48 uur maar, maar “It did the trick”: de verstilling en de vrijheid doen me elke keer goed. Even met niemand rekening hoeven houden, de mail op autoreply en de telefoon uit. Het werkt voor mij. 

En hier heb ik ook een hulpvraag. Wie kent er nog meer kloosters in de buurt van Leiden of Den Haag? Retraiteplekken waar individuele gasten welkom zijn. Het liefst met een wandelgelegenheid in de buurt en gebedsdiensten waar je als bezoeker mag aansluiten, die een beetje hedendaags aanvoelen. Al is dat laatste natuurlijk persoonlijk. 

Abdij Nieuw Sion in Diepenveen heeft het allemaal, maar is voor mij twee uur reizen met de auto en drieënhalf uur met het OV. 

Het Haagse klooster is heel dichtbij maar qua wandelgebied kom je in het centrum van Den Haag toch niet helemaal tot rust 😉, en ook de diensten pasten niet bij mij. 

Mijn hulpvraag kortom: wie tipt mijn volgende sabbatretraiteplek? Ben benieuwd! 

Bezinnende groet, van Soof 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Contact

Moment van Betekenis
Louise de Colignylaan 1
2252 KL Voorschoten

Volg mij

Waar ben je naar op zoek?