Neem jij eind dit jaar tijd om terug te blikken?

Ha beste lezer! 

Neem jij eind dit jaar tijd om terug te blikken? 

Inspiratie uit de herfst 

Ik weet niet hoe het bij jou is, maar ik hou me erg bezig met de veranderingen in de seizoenen en wat dat vraagt van mijn werk en leven.  

Ik heb daar een mooie inspiratiebron voor: het boekje ‘Stille raad van het seizoen’ van Mitzi Gras. Het boek heeft twaalf hoofdstukken, één voor iedere maand. In elk hoofdstuk vertelt Gras wat er die maand in de natuur gaande is, en nodigt ze ons uit om ons door die beweging te laten inspireren: ze geeft ons concrete handreikingen wat die maand te doen en te laten in werk en leven. 

Het idee achter dit boek is dat dingen meer vanzelf gaan, ja, ‘natuurlijker’, wanneer je als mens meebeweegt met de seizoenen. Dat we prachtige vruchten kunnen dragen, die komen zonder te trekken of te forceren en zonder onszelf uit te putten, als we, bijvoorbeeld, accepteren dat er na een periode van groei en productiviteit (de lente en de zomer) een periode komt van loslaten, verval, stilte en herstel (de herfst en de winter). 

Ik vind dit heerlijk verfrissend tegendraads in onze vierentwintiguurseconomie 😊 en daarmee heel inspirerend. Ik kreeg dit boekje twee jaar geleden voor mijn verjaardag en sinds ik ermee leef, voel ik me echt beter in de donkere maanden en ben ik in zijn algemeenheid veel gefocuster en productiever in mijn werk. Ik raad het echt aan! 

Omdat ik zo enthousiast ben over het boekje en de adviezen die erin staan, ben ik er iedere maand over gaan bloggen. Inmiddels staan alle twaalf de hoofdstukken van Gras haar boekje samengevat in mijn blogbibliotheek. 

De link met Moment van Betekenis – verbindt mensen aan de zaak 

Je vraagt je misschien af waarom ik je dit vertel. Nou, allereerst omdat ik het inspirerend vind en dat graag met je deel. Maar er is ook een zakelijke link. 

Met het naderende einde van het jaar, komt de tijd van terugblikken in zicht. Er komen weer een paar mooie momenten van betekenis aan, of in ieder geval: ik zag daar gelegenheid toe. 

Heb je een goed jaar? Of een zwaar jaar? Of gewoon, een intens jaar omdat er veel gebeurd is, fijn en / of niet fijn? December is bij uitstek de maand om daarbij stil te staan. Met jezelf, met je dierbaren, maar zeker ook op je werk. 

Als er veel successen te vieren zijn, werkt het heel verbindend om dat expliciet te maken met elkaar. Als je dat niet doet, laat je veel potentieel liggen: positieve energie, trots, dankbaarheid, verbondenheid, mooie lessen en inzichten. 

Als het een bewogen jaar was, werkt het evengoed verbindend, én troostend, om dat met elkaar uit te spreken; het jaar bewust af te sluiten en achter jullie te laten; en nieuwe intenties uit te spreken voor het nieuwe jaar. 

Er valt heel veel te winnen, te oogsten, te verbinden, met dit soort bewuste bezinningsmomenten aan het einde van het jaar. Het probleem is dat ze er vaak bij inschieten in de decemberdrukte. Straks half november arriveert Sinterklaas, en dan is het tot 2 januari een soort ren-je-rot-wedstrijd. Dat kan heel benauwend voelen. Maar zo hoeft het niet te zijn! Gelukkig is daar Sophie om jou daaraan te herinneren😊. 

Zie jij ook de waarde van een eindejaarsbezinning? Anderhalf tot twee uur is al genoeg. Blokkeer nu alvast twee uur ergens in december; maak er een ‘eilandje buiten de tijd’ van, en stel jezelf, je dierbaren, en/of je collega’s tijdens die twee uur vragen als:  

  • Wat zie ik, als ik terugkijk naar 2023? Wat waren de pieken, wat waren de dalen?  
  • Wat wil ik meenemen, aan lessen en herinneringen om te koesteren, en wat laat ik graag achter? 
  • Wat waren de successen? Spreek ze uit en voel je blijdschap! 
  • Wat was er pijnlijk? Kijk ernaar, houd het even vast, en ervaar wat het van je vraagt. 
  • …  

…Zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan, met bezinningsvragen bedenken, want dit is mijn lievelings! 😊 Ik hou ervan om regelmatig stil te staan, terug te blikken en vooruit te blikken; mezelf af te vragen hoe het met me gaat en hoe ik het leven vind; en na te denken wat ik kan doen om het mezelf meer naar de zin te maken. Regelmatige momenten van bezinning versterken mijn gevoel dat ik lééf! en ik dat ik míjn leven leef. Ik houd heel erg van het leven en beleef het allemaal graag zo bewust mogelijk. Voordat je het weet is het leven voorbij en dan…wil ik geen spijt hebben. 

Vind jij het ook waardevol om aan het einde van het jaar stil te staan en terug te blikken, met jezelf, je dierbaren of met je team? Maar zie je het niet zitten om het zelf te doen? Dan kan ik jou of jullie natuurlijk helpen. Je moet het me dan wel snél laten weten, want ik heb vanaf 1 en tot 22 december nog maar een paar dagen ruimte voor werk. 

Geniet van de herfst! 

Lieve groet, van Sophie 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Contact

Moment van Betekenis
Louise de Colignylaan 1
2252 KL Voorschoten

Volg mij

Waar ben je naar op zoek?