“Tussen de 50% en de 79% van de mensen in het bedrijfsleven heeft behoefte aan meer zakelijk zelfvertrouwen.” Dat hoorde ik in een podcast over zakelijk zelfvertrouwen. Daarin kwam natuurlijk ook diens keerzijde ter sprake: onzekerheid op het werk. Zo te horen kent bijna iedereen die.
Dankzij dat podcastinterview ken ik nu een belangrijk verschil, en dat deel ik hier graag met jou, werkgever, leidinggevende, of anderszins professional met hart voor de zaak.
Onzekerheid kan gaan over Vaardigheid of over Waardigheid.
Mensen kunnen onzeker zijn omdat ze iets nog niet zo goed kunnen als ze zouden willen; dat gaat over vaardigheid.
Mensen kunnen ook onzeker zijn omdat ze denken dat ze als méns niet goed genoeg zijn, wanneer ze een bepaalde vaardigheid niet beheersen; dat gaat over waardigheid.
Vaardighedentrainingen worden legio aangeboden en ingekocht. Maar het heeft weinig zin om iemand op een vaardighedentraining te sturen als de onzekerheid dieper zit. Als het eigenlijk gaat over je gevoel van eigenwaarde.
“Ja, hallo, dat is niet mijn probleem! Ik ben geen psychotherapeut!” hoor ik je als leidinggevende al denken.
Ja en nee.
Ieder is verantwoordelijk voor zijn of haar eigen leven en een gezond gevoel van eigenwaarde hoort daarbij.
Anderzijds heeft onzekerheid invloed op de prestaties van je mensen, en dus op het succes van je zaak. Mensen met verminderde waardigheid spreken zich minder uit; hun talenten en ideeën komen dus minder goed uit de verf. Dat is zonde want ze zouden meer kunnen bijdragen aan de zaak dan ze nu doen! Mensen met verminderde waardigheid werken soms ook te hard om hun onzekerheid te compenseren; zijn perfectionistisch en putten zichzelf uit. Uiteindelijk vallen ze om, en daar heb jij als leidinggevende natuurlijk wel weer last van.
Dus.
Mijn adviezen:
- Stuur iemand niet klakkeloos naar een vaardighedentraining. Die duizend(en) euro’s kun je misschien beter aan andersoortige begeleiding uitgeven.
- Durf het gesprek aan te gaan met je medewerker. Probeer te achterhalen of de onzekerheid gaat over Vaardigheid of Waardigheid.
- Voel je jezelf wel eens onzeker en wil je het verschil helder maken voor jezelf? Herhaal dit rijmpje dan driemaal daags:
“Ik ben ik en ik ben goed en dit wil ik nog leren.”
Het hele interview beluister je via spotify of apple-podcast. Het is #58 van de #podcastDeGelukkigeThuiswerker, met Jikkie Has, over zakelijk zelfvertrouwen. Dank voor dit leerzame interview!
Groet, Sophie