Regel nummer 1 als je het woord neemt: vertel wie je bent!

Laatst was ik bij een klassiek concertje. Op onze stoelen lag een programmafolder met de namen van de artiesten en de muziekstukken die ze gingen spelen; ergens onderaan stond een logo en de naam van een stichting.

Het concert ging beginnen. Een man kwam naar de microfoon en nam het woord. Hij vertelde iets over de reeks waar dit concert een onderdeel van was en de artiesten van de avond. Hij vergat iets te zeggen en dat inspireerde mij voor deze Tip: Regel nummer 1 als je gaat speechen.

Als er mensen zijn die je niet kent en je neemt het woord, maakt het niet uit wat je gaat zeggen: deze regel moet je altijd volgen: vertel wie je bent!

Regel nummer 1 als je het woord neemt: Vertel wie je bent!

Om te snappen wat je zegt, om de waarde ervan te bepalen en om jouw als spreker te kunnen plaatsen, hebben mensen context nodig. In ieder geval je naam en je rol in deze situatie. Het kan ook handig zijn om duidelijk te maken wiens belangen jij behartigt.

Dus, als je het woord neemt, en nog voordat je echt gaat zeggen wat je wilt zeggen: zeg wie je bent en vanuit welke rol je het woord neemt.

Als je die informatie niet geeft, is niet duidelijk waar jouw boodschap vandaan komt en wat de luisteraars ermee moeten. Dan moeten ze dat zelf invullen, en dat gaat mogelijk fout.

Die meneer bij dat concert bijvoorbeeld…

…die zei dus helemaal niet wie hij was en vanuit welke rol hij ons toespraak.

Ik heb zelf maar bedacht dat hij lid is van die stichting (misschien wel de voorzitter?) die de concertreeks organiseert, waarvan het logo op het programmaboekje stond. Misschien is hij wel de drijvende kracht achter die concerten, of de hoofdsponsor, en heb ik dat hele concert aan hem te danken. Of hij is de eigenaar van het kasteel waar het concert gegeven werd, en hebben we de bijzondere setting aan hem te danken.

Zeg het maar, want ik weet het nog steeds niet! En zoals je misschien merkt: dat is zonde.

Want ik kan hem daardoor niet waarderen in wat hij voor die avond betekende.

Bovendien werd ik afgeleid door de vragen die zijn anonimiteit bij mij opriep. Daardoor lette ik niet goed op wat hij zei en is zijn boodschap bij mij minder goed aangekomen.

Dus, wat leer jij hiervan?

Hoe kort je bijdrage ook is: als je het woord neemt in een groep met onbekenden, begin dan met zeggen wie je bent en vanuit welke rol je spreekt. Dat is in je eigen belang. Luisteraars kunnen jouw boodschap in het juiste perspectief plaatsen en jou waarderen in je expertise. Ze snappen waar ze aan toe zijn en die rust hebben ze nodig om goed naar je te luisteren. Daardoor komt je boodschap goed over, en dat wil je toch graag?

Een paar voorbeelden

Dag, mijn naam is …,

  • … ik werk bij afdeling x en bij ons speelt vaak het probleem y. Vanuit die ervaring heb ik een vraag over …
  • … ik ben bij deze bijeenkomst als betrokken buurtbewoner die zich zorgen maakt over… . Ik wil graag kwijt dat…
  • … ik sta hier als moeder/vader van de bruid en ik wil de bruidegom graag vertellen hoe zijn kersverse vrouw in elkaar zit.

Die meneer die het concert inleidde, had zoiets moeten zeggen:

  • “Dag, mijn naam is …, ik ben voorzitter van de Stichting … . Wij organiseren elk jaar een reeks concerten en, namens mijn collega’s en mijzelf, wil ik u van harte welkom heten op deze editie. Vanavond horen jullie…”

Zeggen wie je bent: een klein maar belangrijk detail dat helpt je boodschap goed over te laten komen.

Smaakt dit naar meer?

Vond je deze tips goed? Wil je wel deze kant op met je toespraak maar weet je niet zeker of dat in je eentje lukt? Geen probleem: ik ben er om te helpen. Op basis van jaren ervaring bied ik verschillende pakketten speechhulp, voor ieder wat wils: opstarthulp met een telefonische brainstormsessie, het reviewen van een tekst die je al schreef, het hele schrijfproces begeleiden of live oefenen: alles kan.

Neem contact met me op!

2 reacties

  1. Wat ziet jouw mailing er super GAAF uit.
    Hoe kom je aan al deze wijsheden?

    PETJE AF !!! . . . . . LET OP . . . ik zeg dat niet zomaar . . . PETJE AF . . . en PETJE OP . . . . volg de nieuwsbladen en reclame uitingen van:
    “Het Weekend van Voorschoten” . . . .en . . . de weekbladen en . . . de post die je binnenkort gaat ontvangen . . . . Nieuwsgierig geworden??? . . . Dan heb ik precies bereikt wat ik wilde met dit berichtje aan jou. Groet, Otto

Contact

Moment van Betekenis
Louise de Colignylaan 1
2252 KL Voorschoten

Volg mij

Waar ben je naar op zoek?