Verbindend leren communiceren

Inspirerend! Kijk, zo zit je zomaar op een zomerse dinsdagavond te leren over geweldloze communicatie. Ik volgde laatst een online training bij Bart Landstra, zeer aanbevelenswaardig. 

Ken je het principe van geweldloze communicatie? Ik vind het prachtig. Het gaat om het loskoppelen, en zuiver leren verwoorden, van vier aparte dingen: 

1) De waarneming.  

Wat gebeurt er? Wat ziet de camera, wat hoort de microfoon? Dus: woorden en feiten, gezichtsuitdrukkingen, handelingen. Niet: interpretaties daarvan. moeilijk

2) Het gevoel dat dat bij jou oproept.  

Een echt gevoel, bijvoorbeeld boos of verdrietig. Geen quasi-gevoel als ‘aan de kant gezet’ of ‘uitgelachen’, want daarmee zeg je iets over de ander en niet over jezelf. 

3) De behoefte die achter dat gevoel zit.  

Dus wat maakt dat je je boos of verdrietig voelt? Nou, rechtvaardigheid is belangrijk voor je bijvoorbeeld, of gezien worden, gehoord worden, harmonie, pret, vrijheid, dat soort zaken. Dit is echt het kerngeheim van geweldloos communiceren, want: die behoeftes zijn universeel! Hierin lijken we allemaal op elkaar! Dus als je dat begrijpt van elkaar, welke behoefte de ander drijft, dan kun je ineens veel meer begrip opbrengen voor elkaar. En dat is het begin van vrede op aarde. En daar gaan we natuurlijk voor 😀 

4) De strategie om die behoefte te vervullen.  

Wat zou je nu helpen? Dat kun je vragen aan de ander. Vrijblijvend. De ander mag nee zeggen. Want we leven in een vrije wereld. 

Met geweldloze communicatie doe je een beroep op empathie, bij jezelf en de ander. Door hiermee te oefenen, groei je als mens. En, zoals gezegd, door zo te leren communiceren, draag je bij aan meer begrip, meer verbinding, meer vrede op aarde. En dat is belangrijk. Daar worden we allemaal beter van. 

Inspirerend, niet waar? 

Meer weten? Bekijk het aanbod van Bart Landstra (Bart Landstra | Geweldloze Communicatie Training)

Hij is gecertificeerd trainer geweldloze communicatie en mega ervaren met zowel online als offline trainingen. 

Ikzelf ben hier nu dus ook weer verder in ontwikkeld. Altijd handig, als je mensen wilt verbinden! 

Fijne dag! Sophie 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Contact

Moment van Betekenis
Louise de Colignylaan 1
2252 KL Voorschoten

Volg mij

Waar ben je naar op zoek?