Straks begint de drukte weer. Scholen starten weer, collega’s komen terug van vakantie, het nieuwe academisch jaar wordt geopend en als werkgever of leidinggevende maak je je organisatie klaar voor het werk dat in de najaarsmaanden nog verzet moet worden.
Het kan zijn dat je een toespraak gaat houden om het seizoen te openen of de najaarsplannen een impuls te geven.
Hoe voorkom je dat het een holle toespraak wordt met allerlei afgezaagde frases, waarbij mensen met hun ogen gaan rollen en hopen dat hij snel voorbij is? Hoe zorg je voor een verbindende, motiverende openingsspeech, die mensen motiveert om samen lekker aan het werk te gaan en met elkaar de schouders eronder te zetten?
In deze blog deel ik mijn vijf belangrijkste tips voor een verbindende, motiverende openingsspeech.
- Straal vertrouwen en positiviteit uit.
Vertrouwen en een positieve uitstraling werken aanstekelijk. Zorg dus dat je daar ontspannen staat. Comfortabele kleding, goed geslapen, gegeten, gedronken, goed voorbereid, etc. Geef jezelf wat je nodig hebt om zo lekker mogelijk in je vel te zitten.
- Kies één heldere boodschap.
Een goede toespraak kan jouw luisteraar achteraf in één zin samenvatten. Bereid dus een toespraak voor met één kernboodschap, die je in het begin duidelijk poneert en vervolgens in drie of maximaal vijf onderdelen uitwerkt.
- Creëer een wij-gevoel.
Mensen die zich verbonden voelen, zetten zich sterker in voor de gemeenschappelijke zaak. Benadruk in je toespraak dus wat jij en je werknemers of teamgenoten gemeen hebben: gemeenschappelijke waarden, gedeelde ambities, doelen waar jullie gezamenlijk jullie schouders onder zetten. Spreek in ‘wij’.
- Blik terug en geef veel complimenten.
Zo aan het begin van het nieuwe seizoen is vooruitblikken logisch. Toch is terugblikken ook van belang, want er is dit jaar al veel werk verricht. Dat mag benoemd en gevierd worden. Mensen worden graag gezien voor hun inspannen. Sta in je toespraak dus ook stil bij wat jullie al bereikt hebben dit jaar, en wees daarbij ruimhartig met complimenten.
- Sluit positief af.
Een goede slotzin is belangrijk: hij markeert duidelijk het einde van je toespraak, en zet de sfeer voor wat er daarna gebeurt. Rond je toespraak dus af met een positieve uitspraak of uitnodiging, spreek een toost uit of een voornemen. Zorg dat je zin positief geformuleerd is en dat je die met vertrouwen en positiviteit uitspreekt. Zo zet je een positieve, verbindende sfeer neer voor het werk, de koffie, of de borrel die na jouw toespraak volgt.
Meer hulp nodig?
Vind je deze tips waardevol maar heb je meer ondersteuning nodig? Moment van Betekenis biedt speechhulp op maat voor belangrijke toespraken. Denk aan strategisch of menselijk netelige situaties waar de toon nauw luistert. Is dat bij jou aan de orde? Aarzel niet en stuur een mail naar welkom@momentvanbetekenis.nl.
Een goede opening van het nieuwe seizoen gewenst!
Hartelijke groet!
van Sophie