Zo sluit je de carrière van een bijzondere professional zinvol af. 

Ben of ken je een toegewijde professional die gaat stoppen met werken? Wil je dat niet ongemerkt voorbij laten gaan? Ben je op zoek naar een betekenisvolle, passende, mooie en bijzondere afsluiting van de carrière van een bijzonder mens? Dan is dit artikel voor jou. In dit artikel lees je hoe je een bijzondere carrière, de carrière van een bijzonder persoon, waardig afsluit. 

Er was eens… een gepassioneerd mens. Een mens die zich zijn of haar leven lang heeft ingezet voor een zaak. Een goede zaak. Een grote zaak. Een mens die van betekenis is geweest voor die zaak en voor de mensen daaromheen. En die persoon gaat nu stoppen.  

Hoe sluit je zo’n carrière af? Wat doe je, wat doe je niet? Hoe zorg je dat, wat je organiseert, zin heeft, dat het mooi is? Dat het niet alleen feestelijk is, maar ook inhoudelijk van waarde? Dat het het feestvarken én de aanwezigen iets brengt? Dat alle aanwezigen er nog jaren met een goed gevoel aan terugdenken? 

Omgekeerd: stel je voor dat je het níet doet. Dat je níet stilstaat bij het einde van de carrière van deze bijzondere persoon. Dat hij of zij met stille trom vertrekt. Dat diens werk en bijdrage níet genoemd en geëerd wordt. Dat je die persoon níet in het zonnetje kunt zetten en bedanken voor wat hij of zij voor jou heeft betekend. Dat zou vreselijk zijn! Zonde! Dan blijven allerlei mensen met een onbevredigd gevoel rondlopen. Het voelt onaf. Onterecht. Onjuist. 

Gelukkig hoeft het zo niet te gaan 😊.  

In dit artikel lees je hoe je de carrière van een bijzonder persoon waardig afsluit, en waarom je dat moet doen. 

Hoe sluit je de carrière van een bijzondere, toegewijde, gepassioneerde professional waardig af? Het antwoord is: maak er een moment van betekenis van!  

Maak een bijeenkomst op maat, die helemaal bij deze persoon en diens werk past. Blik tijdens die bijeenkomst terug op diens carrière en sta stil bij wat die persoon gedaan en bijgedragen heeft. Geef het feestvarken de gelegenheid om mensen te bedanken. Geef mensen de gelegenheid om het feestvarken te bedanken. Maak er een feestelijk, positief, verbindend afscheid van. 

Waarom op maat? Omdat iedereen uniek is. Omdat de carrière en bijdrage van deze professional uniek is. Omdat het een uniek verhaal is. Omdat je aan je water voelt dat een doorsnee bier-met-bitterballen-borrel bij deze persoon de lading niet dekt. Deze persoon en wat deze persoon heeft betekend, verdient meer! Meer aandacht. Echt iets bijzonders. Dus maak je iets bijzonders. 

Waarom stilstaan bij diens werk? Omdat diens werk belangrijk is geweest. Omdat het waarde heeft gehad. Omdat het iets toegevoegd heeft. De wereld mooier heeft gemaakt. En dat moet gezegd! Als je het niet noemt, niet zichtbaar maakt, lijkt het of het niet gebeurt is. Of die persoon niets gedaan heeft. Niet van waarde is geweest. En dat is niet waar! Het werk van deze persoon verdient – in ieder geval één keer – de schijnwerpers. 

Waarom bewust afscheid nemen? Als je bewust een periode afsluit en er afscheid van neemt, kun je verder. Als je geen afscheid neemt, is het niet af, voelt het onaf, onafgesloten. Dat houdt je tegen om nieuwe dingen te ondernemen. Voor de collega’s en de persoon zelf is het nodig om duidelijk deze fase af te sluiten en de volgende fase in te luiden. Dat werkt voor iedereen helder en bevredigend, in zekere zin zelfs bevrijdend. Iedereen kan daarna verder op zijn eigen weg. 

Waarom bedanken? Stel, je bent iemand dankbaar. Iemand is een inspirerende collega of leidinggevende geweest van wie je veel geleerd hebt. Die je geholpen heeft. En die persoon vertrekt. Stel dat je niet de gelegenheid krijgt om die persoon te vertellen wat zij voor je betekend heeft. Dat voelt onbevredigend! Er blijft iets zitten in jou, dat je kwijt wilt. En iets moois nota bene! Mooie dingen moeten de wereld in😊. Ze inhouden is onnodig en zonde. Ze uitspreken maakt de wereld mooier en geeft iedereen een goed gevoel. 

Als je zelf je eigen afscheid organiseert, voelt het misschien een beetje egocentrisch om mensen de gelegenheid te geven jou te bedanken. Maar als ze dat willen, willen ze dat ook echt graag en maak je ze blij door ze die kans te geven. Als ze het niet willen, zullen ze de gelegenheid niet aangrijpen. Maar de ruimte moet je ze geven. 

Voor het feestvarken zelf is het evengoed van belang en bevredigend om mensen te bedanken. Iedereen ontmoette in zijn of jaar carrière mensen die van betekenis zijn geweest. Een project trek je nooit alleen. Er is altijd hulp. Het is passend en waardig om mensen te bedanken die jou geholpen hebben om je werk te doen zoals je het hebt kunnen doen. Je dank uitspreken is waardig. Goed. Belangrijk. Goed voor de relaties. Ook hier: het maakt de wereld mooier en geeft betrokkenen een goed gevoel. 

Waarom vieren? Het leven is al zwaar genoeg, tegenslagen en problemen komen er straks weer genoeg. Als er iets moois en fijns is, is het belangrijk om daarbij stil te staan. Het is belangrijk om het goede in het leven soms te vieren. Dat geeft weer een boost positieve energie, en het versterkt de relaties. Samen iets positiefs beleven, verbindt. Die versterkte verbinding komt van pas als het leven weer wat zwaarder wordt en je elkaars steun nodig hebt in moeilijkere tijden. 

Dus. Ben of ken je bevlogen professional die afscheid gaat nemen? Grijp dan de gelegenheid aan en maak een uniek en passend moment van betekenis!  Op die manier… 

…doe je recht aan het feit dat dit een uniek en bijzonder persoon is, die een uniek en bijzonder afscheid verdient; 

…maak je die persoon haar bijdrage aan de wereld expliciet, en eer je die op een waardige manier; 

…wordt iedereen geëerd die geholpen heeft, dat is wel zo netjes; 

… krijgt iedereen die dat wil de gelegenheid om het feestvarken te bedanken voor wat hij of zij voor hem of haar betekend heeft, dat voelt bevredigend en is voor alle partijen fijn; 

…sluiten jullie met zijn allen zorgvuldig deze fase af, waardoor iedereen schoon en fris verder kan naar de volgende fase; 

… ervaren jullie samen een positieve belevenis die de banden aanhaalt. Die versterkte verbondenheid vormt een waardevolle buffer voor mindere tijden die ongetwijfeld komen. 

Moet je nu aan iemand denken? Komt er een bevlogen professional bij je op? Zie het als een teken😊. Stuur dit artikel door naar die persoon, of naar degene die verantwoordelijk is voor diens afscheid. 

Willen jullie hulp bij het bedenken van een passende invulling voor dit afscheid? Neem dan contact met me op, dan kunnen we samen brainstormen over hoe jullie voor deze unieke en bijzondere professional een waardig afscheid kunnen organiseren. 

Succes ermee en groet! Sophie 

PS) Op de foto zie je mij (helemaal rechts) met Rob Mulié (in het midden) en een aantal ‘collega’s van betekenis’ van hem. Rob organiseerde in november 2022 een spetterend afscheidssymposium om “45 jaar orthodontie met passie en plezier” waardig af te sluiten. Een waar en verbindend moment van betekenis. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Contact

Moment van Betekenis
Louise de Colignylaan 1
2252 KL Voorschoten

Volg mij

Waar ben je naar op zoek?