Allerzielen op de Werkvloer

Weet jij wie van je collega’s verdrietig is?

Vandaag 2 november is het Allerzielen, een van oorsprong katholieke viering om gestorven dierbaren te herdenken. Inmiddels is het geseculariseerd: 2 november als gedenkdag is gemeengoed geworden. En dat is maar goed ook, want niet alleen katholieken rouwen om hun doden.

Volgens mij werkt het helend om af en toe wat uitgebreider stil te staan bij wie je mist, ruimte te maken voor je verdriet, én je verdriet te delen met mensen om je heen.

Als je iets kwetsbaars deelt, voelt het vaak in eerste instantie spannend, zeker als je het deelt met mensen die wat verder van je af staan, zoals collega’s. Maar uiteindelijk werkt het vaak onverwacht verbindend. Een mooie ervaring die ik iedereen gun.

Als ernaast-staande, vind ik Allerzielen ook altijd een mooi moment om attent te zijn en iets van me te laten horen. Ik stuur degene in mijn netwerk waarvan ik weet dat ze iemand moeten missen, op die dag vaak een berichtje.

Vandaag dus twee uitnodigingen aan jullie. Het voelt kwetsbaar om te praten over verdriet en over de dood, en het is ook niet gemakkelijk, maar probeer het toch maar.

1) Aan de rouwenden: durf vandaag te vertellen dat je verdrietig bent, dat je iemand extra mist. Vertel iets over je dierbare. Deel een herinnering.

2) Aan iedereen die zich nu ineens iemand herinnert die een dierbare verloren is: laat iets van je horen. Het hoeft niet groot, het mag ook klein, even een vraag bij de koffiemachine of een appje in de chat: “Heej, je zult vast aan je moeder denken vandaag. Ik denk aan jou.”

Wil je hier meer over lezen of ben je op zoek naar de juiste woorden? Lees dan mijn blog “Wat je wel en niet moet zeggen tegen iemand in rouw.” Dat is een van mijn meest gelezen blogs! (Samen met: “3 tips voor het schrijven van een condoleancekaart”.)

Een mooie dag gewenst.

Contact

Moment van Betekenis
Louise de Colignylaan 1
2252 KL Voorschoten

Volg mij

Waar ben je naar op zoek?