Doe dit alsjeblieft niet tijdens je beamerpresentatie

Iedereen moet wel eens voor collega’s of klanten iets uitleggen.
Gebruik je soms een beamer? Lees dan door.

Als je een presentatie houdt, dan wil je een boodschap overbrengen. Er zit inhoud in je verhaal en die moet overkomen, dat is het doel. Dan is het belangrijk dat zo min mogelijk afleidt van die inhoud.

Hieronder leg ik zaken uit die heel afleidend werken voor luisteraars en kijkers, zonder dat je dat als spreker doorhebt. Door je ervan bewust te zijn, vermijd je deze valkuilen en zorg je dat je boodschap optimaal overkomt.

1) Niet doen: in het licht staan van de beamer

Het kan zijn dat, zonder dat je het doorhebt, een deel van jouw hoofd of buik of arm verlicht wordt door de beamer. Dat leidt af, omdat jouw lichaam ongelijk verlicht wordt, en omdat een deel van de inhoud van wat je projecteert niet meer zichtbaar is. Dat is vervelend voor de kijker.

Als kijker denk je de hele tijd: ‘joh, schuif een eindje op’. Zolang je als kijker en luisteraar denkt ‘joh, schuif een eindje op’, ben je niet aan het luisteren naar het verhaal. En dat is wel wat je als verteller wil: volle aandacht. Niets mag afleiden.

Zorg dus dat je op veilige afstand van de beamer staat.

2) Niet doen: zelf ook naar het scherm kijken

De mensen kijken naar de projectie, omdat ze visuele ondersteuning prettig vinden bij een verhaal.Maar het gaat om jouw verhaal, en jouw verhaal komt uit jouw mond. Dus die moet je richten naar de oren van degene die luisteren. Kijk je naar de muur, dan ben je niet goed te verstaan. Bovendien voel ik mij als kijker en luisteraar niet gezien. Ik denk alleen maar: ‘Kijk toch naar mij, je hebt het toch tegen mij?!’ Jouw niet-de-zaal-inkijken en niet-verstaanbaar-zijn roept irritatie op, en irritatie leidt af van je boodschap.

Kijk dus zo veel mogelijk de zaal in.

3) Ook niet doen: veel te volle sheets maken

Mensen die een verhaal voorbereiden, denken vaak dat de projectiesheet hetzelfde is als hun eigen aantekeningen, maar dat is fout! Toehoorders moeten beter kunnen luisteren en beter kunnen onthouden wat je zegt dankzij wat je projecteert. Zorg dus dat wat je laat zien versterkt wat je zegt, en juist niet ervan afleidt.

Gebruik alleen sleutelwoorden die de structuur tonen van je verhaal, of beeldmateriaal dat je woorden aanvult.

Als er volzinnen staan, gaan mensen die lezen. En omdat je nooit precies zegt wat er geprojecteerd wordt, luisteren ze dus niet naar jou. Maar omdat de zin te lang is en jij er doorheen praat, kunnen ze ook de zin niet goed tot zich nemen. Kortom, alle boodschappen gaan verloren: wat je hebt opgeschreven op het scherm en wat je zegt. Zonde.

Schrijf dus nooit volzinnen op je sheet. Nooit! Tenzij het een belangrijk citaat is.

Bonus: Andere basics

De volgende dingen kun je eigenlijk alleen maar van tevoren checken:

  • Zorg dat je haar niet een gekke kant opstaat, of een pluk los.
  • Zorg dat er geen vlekken op je kleren zitten
  • en geen ladder in je panty.

Al die dingen leiden af.

Kom je er gaandeweg je presentatie achter, dan helpt het om het even te benoemen: ‘Goh! Ik ontdek een koffievlek op mijn hemd. Slordig, sorry jongens.’ Als het eenmaal benoemd is, kunnen mensen zich eroverheen zetten en weer focussen op je verhaal.

Hetzelfde geldt voor andere dingen waar je niets aan kunt doen maar die wel storend zijn, zoals herrie op straat:
Even benoemen en dan weer verder.

Dus

Als je een goede beamerpresentatie wilt houden:

  • Ga op veilige afstand van de beamer staan zodat zelfs geen klein deel van jouw lijf verlicht wordt.
  • Praat niet met je hoofd naar de projectie maar de zaal in.
  • Zet alleen sleutelwoorden en beeldmateriaal op je sheets. Volzinnen verboden!
  • Benoem een eventueel storend iets waar je niets aan kunt doen, kort.

Smaakt dit naar meer?

Vond je deze tips goed? Wil je wel deze kant op met je toespraak maar weet je niet zeker of dat in je eentje lukt? Geen probleem: ik ben er om te helpen. Op basis van jaren ervaring bied ik verschillende pakketten speechhulp, voor elk wat wils: opstarthulp met een telefonische brainstormsessie, het reviewen van een tekst die je al schreef, het hele schrijfproces begeleiden of live oefenen: alles kan.

Neem contact met me op!

Eén reactie

  1. En geen papieren/dokumenten uitdelen bij het begin van een presentatie. Mensen gaan daarin kijken, lezen, bestuderen en hebben geen aandacht meer voor de presentatie. Het geritsel van de papieren is ook wel een beetje storend.

    Informatief stuk Sophie, dank.

Contact

Moment van Betekenis
Louise de Colignylaan 1
2252 KL Voorschoten

Volg mij

Waar ben je naar op zoek?