Inspiratie – December

Opruimen. Weggooien. Afscheid nemen. Ruimte maken. Niets nieuws initiëren. Niets hoeven. Loslaten. De leegte verdragen. Vertrouwen.

Dat is wat ons te doen staat in december.

Tenminste, als we de ‘stille raad van het seizoen’ willen opvolgen die Mitzi Gras in haar gelijknamige boek voor ons opschreef.

In de natuur is het loslatingsproces nu voltrokken. De bomen zijn kaal en de aankomende maanden lijkt het alsof er niks gebeurt. Stilte en stilstand.

Van de natuur accepteren we dat. In onze samenleving daarentegen zien we een langere periode van stilte en ogenschijnlijke non-productiviteit vaak als reden tot zorg. Maar vernieuwing heeft tijd nodig. Wie vertrouwt op natuurlijke processen zal in de lente merken dat alles vanzelf weer tot leven komt.

Ik vind dit een inspirerende gedachte. Hoopgevend zelfs. Verfrissend tegendraads. Ik hou ervan. Daarom deel ik het met jou!

Adviezen

Gras geeft ons in het decemberhoofdstuk van haar boek allerlei uitnodigingen en aandachtspunten. Ik heb ze hieronder op een rij gezet. Sommige zinnen haal ik letterlijk uit haar boek.

Omdat ik het geheel probeer bondig te formuleren, komt het misschien een beetje directief over. Zo is het niet bedoeld. Het is inspirerend en uitnodigend bedoeld, niet moralistisch. Kijk vooral wat jou past en aanspreekt op dit moment.

Uitnodigingen voor december (=advies om wél te doen):

 • Vertrouw erop dat er in de stilte en kaalheid van de winter een essentieel proces gaande is van vernieuwing, dat tijd nodig heeft.
 • Gebruik deze maand om af te ronden en niet om nieuwe dingen op te starten.
 • Ruim voor de kerstvakantie zoveel mogelijk op, zodat je tussen kerst en oud en nieuw weinig hoeft.
 • Geef je over aan het lage energieniveau dat hoort bij deze tijd van het jaar. Houd je alleen bezig met het voornaamste: eten, drinken, rusten. Besteed verder weinig energie aan dingen en haast je langzaam.
 • Ontdoe je van alles waar je je aan stoort of ergert, wat energie vreet en wat je niet meer gebruikt.
 • Wees dapper en neem echt afscheid. Laat de deur niet toch nog op een kiertje staan. Zet dus echt je handtekening onder dat verkoopcontract; maak de relatie echt uit; ruim niet alleen de zolder op maar bestel ook echt het grofvuil; laat die afscheidsmail niet als concept in je outbox staan maar verstuur hem.
 • Hoe meer je opruimt en afrondt, hoe meer ruimte er komt voor frisse groei en bloei.
 • Sta stil om te beseffen en te vieren wat je dit jaar hebt ervaren, geleerd en ontvangen. Kijk terug op het afgelopen jaar en noteer bijzondere momenten, ontmoetingen en complimenten die je kreeg.

Aandachtspunten voor december (=waarschuwingen voor dingen die misschien wat moeilijker zijn):

 • De tijd vraagt niet om het nemen van initiatief, maar om een stap terug te doen en het leven te nemen zoals het komt. Je leidt niet, maar je volgt.
 • Beantwoord wat er op je afkomt vanuit de buitenwereld. Wees daarbij trouw aan jezelf. Leg je waarheid op tafel maar forceer niets. Dit is niet het moment om een strijd aan te gaan.
 • Verdraag het ongemakkelijke gevoel dat je in niemandsland bent: dat je het ene al hebt afgerond en nog niet weet wat het volgende is. Vul de leegte niet met consumpties, dromen of plannen voor het nieuwe jaar. Verdraag de kaalheid. Houd vol en vertrouw.

Tot slot

Ik geloof dat, als ik me in mijn werk en privéleven laat inspireren door de bewegingen in de natuur, mijn leven natuurlijker en makkelijker gaat. Dingen meer vanzelf gaan en ik meer in balans kom. Ik ervaar ook echt dat het zo is, sinds dit bijzondere boekje in mijn leven is gekomen. Ik laat me er nu anderhalf jaar maandelijks door inspireren, en elke keer opnieuw brengt het me iets.

Laat het je goed gaan deze laatste maand van het jaar en in de donkerte. Ik hoop dat je je door mijn blog iets meer durft over te geven aan dat onbestemde gevoel van stilte en leegte. Dat je er ook een beetje van kunt gaan genieten. In het vertrouwen dat de kleuren, het licht, de energie, het groeien, bloeien en vrucht dragen: dat dat allemaal weer terugkomt als de tijd daar rijp voor is.

Met warme groet!

Sophie

Gedicht Rutger Kopland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Contact

Moment van Betekenis
Louise de Colignylaan 1
2252 KL Voorschoten

Volg mij

Waar ben je naar op zoek?