De Onweerstaanbare Werkgever #20

Stel je toch voor dat je iedere dag opstaat om betaald te worden om dat te doen wat je het liefste doet en dat je ook zou kiezen als je geen geld zou hoeven verdienen maar vrijwilligerswerk zou doen. Dat is toch de droom! Wat een mazzel als dit kan!

Ieke Benschop is zo’n geluksvogel. Ze werkt al 23 jaar voor de NMU: de Natuur en Milieu Federatie Utrecht, een maatschappelijke organisatie die werkt aan een mooie en duurzame provincie Utrecht. Ieke is een superblije werknemer.

In dit interview geeft ze ons haar antwoord op de vraag ‘Welke ingrediënten maken een werkgever tot een onweerstaanbare werkgever’?

Dit zijn haar drie antwoorden:

 • De missie en doelen van de organisatie passen perfect bij mijn eigen normen en waarden.
 • De zes directeuren die ik heb gehad, waren stuk voor stuk super.
 • Mijn twintig collega’s en ik krijgen veel vrijheid en verantwoordelijkheden.

We praten door.

Wat maakt een leidinggevende nou een goede leidinggevende volgens Ieke? Zij had er zes die ze super vond, wat hadden ze gemeen?

 • Intelligent
 • Warm
 • Sociaal
 • Ambitieus
 • Waardering over en weer uitspreken
 • Staan open voor nieuwe ideeën, geven ons de vrijheid om nieuwe ideeën uit te proberen
 • Faciliteert onbetaald verlof
 • Dat je als werknemer gezien wordt in je kwaliteiten en dat die ingezet worden.
 • Dat je zelfstandigheid en verantwoordelijkheid krijgt. (Dit ingrediënt komt zó vaak terug in mijn podcast!)

Ze zijn allemaal heel slim. “Mijn leidinggevende staat boven mij qua helicopterview en meedenken. Hij of zij snapt waar ik mee bezig ben, (hoeft niet inhoudelijk mede kennis te hebben maar) weet waar het over gaat, waar de pijnpunten zitten en hoe de wereld in elkaar zit, wie welk belang heeft. Helpt mij keuzes maken op kruispunten; legt de link naar andere thema’s of andere processen die lopen. Kan mijn werk plaatsen in een context. Staat intellectueel boven mij, dat vind ik heel fijn. Brengt echt iets: staat boven de stof en boven de processen en ziet méér dan ik. Kan ons daardoor goed helpen.

Helpt vanuit dat perspectief ook snijden en prioriteiten stellen. Faciliteert dat er werk af gaat, naar een collega gaat of later kan. Zorgt dus goed voor me. Mijn werkgever heeft oog voor dat het goed gaat met iedereen: lopen mensen over? wat hebben mensen nodig? Dat verschilt tussen mens en periode!

Andere mooie dingen aan haar werkgever zijn:

 • Lol en relativering. Grapjes en gebbetjes tussendoor.
 • Persoonlijk kaartje bij kerst. Wat heb je gedaan, waar hebben we je in gezien.
 • SinterKerstGedicht waarin iedereen langskomt; heel grappig en heel leuk
 • Geeft bewegingsruimte, dat je mag switchen van baan binnen je baan
 • Flexibel om oplossingen te vinden – bv van werkoverleg verplaatsen van Utrecht naar het Malieveld.
 • Successen vieren – taartje eten
 • Concrete adviezen aan de luisteraars, werkgevers en leidinggevenden:
 • Zie welke kwaliteiten mensen hebben. Mensen verschillen! Kijk goed! Laat niet iedereen hetzelfde doen maar zet mensen in hun kracht. Als je dat goed doet, kun je de team-puzzel heel goed leggen.
 • Vertrouw je mensen!
 • Vraag af en toe: Wil je nog hetzelfde werk doen, of wil je iets heel anders gaan doen? Faciliteer switchen van functie. Op die manier blijven mensen lang voor je werken!
 • Vraag aan je creatieve medewerkers: heb je nog leuke nieuwe ideeën?

Mooie citaten uit ons gesprek:

Mooi! Ik kan weer doen wat ik belangrijk vind. Ik word betaald voor werk dat ik als vrijwilliger ook zou willen doen. Ik kan doen wat ik wil doen, met een veel groter bereik, en ik krijg er geld voor!

Wel benieuwd maar nu geen tijd om alles te luisteren. Al zeg ik het zelf: ik geef vanaf minuut 31:50 een super goeie samenvatting 😊

Veel luisterplezier gewenst! van Soof

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Contact

Moment van Betekenis
Louise de Colignylaan 1
2252 KL Voorschoten

Volg mij

Waar ben je naar op zoek?