Eerste hulp bij netelige situaties!

Als je een netelige boodschap GOED over wilt brengen, zoals een ontslag of spannende organisatieverandering, is een aantal dingen belangrijk: 

1) Bedenk van te voren goed, in één zin, wat nou je kernboodschap is. Zorg dat die helder is en spreek die uit. Verzand niet in vaagheid of bijzaken. 

2) Verplaats je, van te voren, als onderdeel van je voorbereiding, in de ander(/-en). Ga in diens(/hun) schoenen staan. Hoe zou het voor die persoon zijn? Wat vindt die belangrijk? Dit is echt moeilijk. Want iedereen denkt, logisch, vanuit zichzelf. Maar de ander is écht anders, en even veel waard als jij.

3) Ga, net al de schoenen op de foto, niet tegenover je gesprekspartner of team of collega’s staan, maar ernáást. Letterlijk, in een gesprek (ga niet tegenover elkaar zitten maar op een hoek bijvoorbeeld) en figuurlijk. Let op je woordkeuze. Benadruk bijvoorbeeld de gemeenschappelijke waarden. Je kunt zoveel onnodig kwaad doen met verkeerde woordkeuze, en datzelfde kwaad vermijden door #verbindend te communiceren. 

4) Onthoud. ALTIJD. Dat tegenover jou een mens staat, van vlees en bloed, met een warm kloppend hart. Een mens dat straks nog naar huis moet, en goed wil slapen. Een mens dat waarschijnlijk echt zijn of haar best doet. Vanuit die andere paar schoenen, dus voor jou misschien onbegrijpelijk, maar toch, echt: voor die persoon logisch en goed. 

Zet ‘m op, je kunt het: Menselijkheid, ook als het moeilijk is.  

Groet, Sophie 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Contact

Moment van Betekenis
Louise de Colignylaan 1
2252 KL Voorschoten

Volg mij

Waar ben je naar op zoek?