Hoe maak je in vier stappen je eigen afscheidsritueel

Voor Tina Turner fans en voor alle andere gelegenheden dat je niet naar de uitvaart kunt of mag: in deze vlog vertel ik hoe je in 4 stappen je eigen afscheidsritueel maakt. 
 
De vlog hieronder maakte ik eind maart 2020. Er mochten toen niet meer dan vijf mensen naar een uitvaart komen. Drie jaar later blijkt mijn stappenplan nog steeds harstikke waardevol. Want of je nou als fan niet naar de uitvaart van je idool mag, als second lover niet naar die van je verboden liefde, of als afdeling niet naar het afscheid van je overleden collega: het is altijd goed om afscheid te nemen. Dan maar op je eigen manier. 
 
Waarom zou je een eigen afscheid maken? Omdat je anders met zo’n gek, onaf, onbestemd gevoel blijft rondlopen. Het wordt weliswaar minder met de tijd, maar echt ‘afgehecht’ is de zaak dan niet. En van opgestapelde onverwerkte zaken krijg je op den duur last, dat weet inmiddels iedereen. 
 
Dus, houd je emotionele huishouding op orde en maak je eigen afscheid. 
 
Dat kun je doen met en voor jezelf, zoals in deze vlog uitgelegd wordt. Je kunt het ook doen met een groep vrienden of collega’s. Het stappenplan blijft hetzelfde. 
 
Het maakt niet uit dat het dode lichaam van de persoon er niet bij is. Het maakt ook niet uit hoe lang na diens overlijden het is. Bewust afscheid nemen van iemand die belangrijk voor je is, werkt hoe dan ook helend. Ook na jaren. Daarna voel je je beter. Je kunt met een ‘afgerond gevoel’ door naar de volgende ronde: de levensfase zónder die persoon. Dat is de functie van rituelen: ze helpen je een bepaalde overgang te maken. Bewust, liefdevol, betekenisvol. 
 
De korte versie van het stappenplan uit mijn vlog luidt: 
1)     Plan een datum en tijd. 
2)     Bereid iets voor. 
3)     Doe het. 
4)     Deel het. 
 
Voor meer toelichting, én mijn onweerstaanbare charme op het scherm uiteraard😉 raad ik de hele video aan. Die duurt 8min39. 
 
Met groet! Sophie 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Contact

Moment van Betekenis
Louise de Colignylaan 1
2252 KL Voorschoten

Volg mij

Waar ben je naar op zoek?