Hoe zet jij je week op de rails? Drie vragen om de maandag mee te starten.

Op maandagochtend voel ik me altijd energiek, en soms een beetje hyper. Een nieuwe week en zoveel te doen! Allerlei plannen en afspraken! Maar nog geen overzicht. Help!

Een combinatie dus van energie (Zin in!!) en bezorgdheid (OMG, waar moet ik beginnen). Is dit herkenbaar voor jou? Lees dan verder: misschien heb je iets aan de maandagochtendroutine die ik
voor mezelf heb ontworpen, en de drie vragen die ik mezelf op maandagochtend altijd stel.

Maandagochtend 8u45. De kinderen zijn op school afgeleverd. Ik ga niet meteen naar huis maar ga eerst een stuk lopen. Dat doe ik altijd aan de start van mijn werkdag, maar op maandag is het extra belangrijk. Net een weekend gehad vol gezinsdrukte, sociale afspraken en huishoudelijke taken. Wie ben ík ook alweer? Wat wil ík ook alweer? Oh ja. Al wandelend kom ik tot mezelf.

Tijdens de wandeling krijg ik ook allemaal ideeën over waar het heen moet met de week, maar als ik
thuiskom houd ik me nog even in. Eerst mediteren. Je ‘mind’ leren focussen op niets, weet je wel.
Handig om te kunnen: leren ‘out tunen’. De pauzeknop leren bedienen.

En dan, 10 uur: een kop koffie, mijn bak pennen en een leeg collegeblok. Bovenaan het vel noteer ik de data van de week. Daar gaan we.

Vraag 1: Wat vind ík belangrijk deze week?

Ik noteer wat ik, intrinsiek, deze week belangrijk vind. Aan welk project ik aandacht wil besteden, wat ik af wil maken of waar ik op wil letten.

Belangrijk detail: ik heb nog niet in mijn agenda gekeken, dus ik weet nog niet wat ik allemaal van plan was voor de week. Vraag 1 stel ik echt aan mezelf en gaat over intrinsieke prioriteiten.

Vraag 2: Wat dient zich verder aan?

Dit gaat over wat er in mijn agenda staat, over eerder geplande dingen, soms externe verplichtingen.

Ik ga alle dagen van de week af, alle afspraken, zakelijk en privé, en alle herinneringen die ik voor mezelf had geprogrammeerd. Ik noteer alle afspraken op mijn vel. Door het op te schrijven weet ik dat het eraan komt en stelt mijn systeem zich erop in. Zo begint mijn brein alvast na te denken over de vragen die ik tijdens die brainstormsessie morgen wil stellen. Zo komt de afspraak bij de tandarts woensdag niet onverwacht en vergeet ik haar niet. Zo bedenk ik alvast waar mijn ondernemerspitch vrijdagochtend over zou kunnen gaan, en app ik die vriendin met de vraag waar we vrijdagavond zullen gaan eten.

Acties die uit die afspraken of verplichtingen volgen die ik niet meteen kan doen omdat ze niet superkort zijn, schrijf ik op een aparte lijst. Die aparte actielijst houd ik de hele week bij me.
Gaandeweg de week streep ik dingen af.

Tot slot, de derde vraag noteer ik nadat ik alle afspraken en hun gevolgen op een rij heb gezet.


Vraag 3 luidt: En? Hoe voel ik me nu ik dit alles overzie?

Het antwoord op die laatste vraagt kent allerlei varianten.

Het geeft een kick als dat wat ik intrinsiek belangrijk vond, blijkt te stroken met wat ik al gepland had.

Soms zijn het twee sporen en denk ik: oké, hoe zorg ik dat ik naast de waan van de dag ook aan mijn eigen prioriteiten toekom?

Soms krijg ik het benauwd en ontdek ik dat de week veel te vol is. Dan ga ik schrappen of verplaatsen.

Het doel van mijn weekplanningsessie op maandagochtend is niet alleen dat ik overzicht krijg en weet wat ik van dag tot dag ga doen, maar ook dat ik een reëel plan heb. Als ik op maandagochtend ontdek dat het onhaalbaar is, kan ik nog elegant en professioneel bijsturen.

Bovendien zorg ik zo dat ik niet aan mijn eigen plannen ten onder ga. (Zie hierover ook mijn andere
blog: Inspanning en Ontspanning – Moment van Betekenis Door eerst stil te staan en richting te bepalen, zorg ik dat ik niet als een kip zonder kop mijn week in ren en op vrijdagmiddag moet vaststellen dat ik niet ben toegekomen aan wat ik eigenlijk belangrijk vond.

Dus.

Voor mij is het aan het begin van de week beantwoorden van de drie bovenstaande vragen een vorm van persoonlijk leiderschap. Een manier om grip te krijgen en verantwoordelijkheid te nemen voor mijn leven.

Wil jij dat ook? Laat je gerust inspireren door deze blog en probeer mijn drie vragen eens uit. Je ervaringen kun je hieronder delen in het gastenboek.

Wil je een keer met je hele team een bezinningssessie of een strategisch samenkomen om na te gaan
wat jullie bindt, welke kant het op moet en hoe jullie dat op authentieke wijze kunnen doen? Kijk dan
bij mijn maatwerkaanbod.

Een goede maandagochtend gewenst!

Groeten, Sophie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Contact

Moment van Betekenis
Louise de Colignylaan 1
2252 KL Voorschoten

Volg mij

Waar ben je naar op zoek?